NAKON SJEDNICE PARLAMENTA FBiH OGLASILI SE IZ DF-a: Našim inicijativama zaustavljena je pljačka radnika

Na današnjoj 18. redovnoj sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je rasprava po drugoj tački dnevnog reda u okviru koje se raspravljalo o prijedlogu Zakona o stečaju u hitnom postupku, oglasili su se saopštenjem iz Demokratske fronte (DF).

  • Politika

  • 26. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH je u martu 2016. godine Zakon o stečaju proglasio neustavnim, i to nakon apelacije potpredsjednika Federacije Milana Dunovića (DF). Navedena apelacija imala je za cilj bezuvjetno staviti prava radnika na prvo mjesto. Od tada zastupnici Demokratske fronte u kontinuitetu i u sinergiji sa potpredsjednikom Dunovićem rade na izmjenama i poboljšanjima aktuelnog zakona.

Do presude Ustavnog suda Federacije BiH, Zakon o stečaju je bio neustavan više od 10 godina. Takvim neustavnim Zakonom omogućeno je sistemsko kriminogeno bogaćenje, na štetu radnika. Presudom je Zakon vraćen u ustavne norme, a radnička potraživanja su sada u prvom isplatnom redu.

Zahvaljujući ranijem amandmanskom djelovanju Kluba Demokratske fronte i angažmanu potpredsjednika Dunovića, izmjenjeni su i korigovani članovi 92. i 99. Zakona. Tim korekcijama radnici poslovnih subjekata u kojima je pokrenut stečaj prepoznati su kao prvi isplatni razred (što u predloženom tekstu nije bio slučaj), a također je osigurana i naplata potraživanja po osnovu vremena nastanka duga (što je za povjerioce veoma bitno).

Na današnjoj sjednici Klub zastupnika Demokratske fronte na prijedlog izmjena Zakona o stečaju uložio je tri amandmana koji su na sjednici i prihvaćeni. Amandmani se odnose na članove 18. 71. i 76. kojima je ograničena dužina trajanja stečajnog postupka, ograničen broj postupaka koje istovremeno može da vodi jedan stečajni upravnik i konačno smanjena starosna granica za stečajne upravnike koji mogu biti angažovani u stečajnom postupku.

Demokratska fronta je istovremeno svjesna da Zakon i sa ovim prihvaćenim rješenjima na poboljšanju teksta nije idealan, te ostaje zadatak je da se u narednom periodu, kroz izmjene i dopune zakona definiše obaveza uključivanja predstavnika sindikata u sastav odbora povjerilaca, obaveznom definiše izrada Plana reorganizacije društva u stečaju, te uvezivanje radnog staža radnicima privrednih društava u kojima je stečajni postupak okončan.

Iz Kluba Demokratske fronte također su naglasili da se stranke lijevo – građanske orjentacije konačno moraju vratiti zalaganju za prava i zaustavljanju pljačke radnika, te da u tome smislu DF neće prestati da daje svoj doprinos, ističe se u saopštenju DF-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...