MJEŠTANI PETRINJE PROŽIVLJAVAJU NOĆNE MORE: "Susjedu je zemlja usisala vrt, meni bi mogla kuću" (FOTO, VIDEO)

Policija je trakama ogradila otvore u zemlji, ali oni se šire iz dana u dan. Stručnjaci ih obilaze, mjere i nadziru.

  • Regija

  • 26. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Rupe u Mečenčanima, seocetu udaljenom 25 kilometara od Petrinje sve su veće i veće, a pojavljuju se i nove. Zbog urušenih vrtača mještani mjesta nemaju mira. Osim što tlo svako malo podrhtava te ih podsjeća na strahote potresa radi kojih je Sisačko-moslavačka županija 29. decembra prošle godine bačena na koljena, teško se priviknuti na mogućnost da im zemlja u bilo kojem trenutku može doslovno progutati dom, piše Jutarnji list.

Policija je trakama ogradila otvore u zemlji, no oni se šire iz dana u dan. Stručnjaci u pratnji policije ih obilaze, mjere, nadziru.

 imageFoto: Damir Krajac/Cropix imageFoto: Damir Krajac/Cropix 

"Kažu da će ih, kad se tlo konačno smiri, zakopati. Međutim, kažu nam da kod najveće rupe u selu, koja je na livadi, opasnost je i bunar odnosno tlo ispod bunara koje se u svakom trenutku može otvoriti. Vlasnik zemljišta na kojem se ta rupa otvorila otišao je kod obitelji u Vodice. Njemu je sve ovo bilo prestresno. Taman si posadio vrt na tom mjestu koji je zemlja usisala u sebe i stvorila bazen u kojem su sada nastanjene žabe i koji je postao nepoželjna atrakcija", kaže za Jutarnji jedan mještanin Mečenčana.

Drugi otkriva da samo čeka kad će kuća na početku sela, koja je tik uz samu rupu, upasti u nju.

imageFoto: Damir Krajac/Cropix

imageFoto: Damir Krajac/Cropix

imageFoto: Damir Krajac/Cropix

- U toj su zgradi koja sada ima crvenu naljepnicu nekad stanovale nastavnice razredne nastave kao zaštićeni stanari. Navodno je već prvi potres bio načeo zemlju pa su na vrijeme reagirali svi i iselili se jer kad je roknuo drugi, tko zna što se moglo dogoditi. Pa ta je rupa tik uz temelje objekta koji je na vapnencu, a s druge strane je naša riječica Sunja koja je donijela šljunak sa sobom. Stručnjaci su nam tu već prvi dan objasnili da bi se s vremenom te rupe pojavile i same od sebe zbog otapanja vapnenačkih stijena i vodenih aktivnosti te da su te rupe kao i potres nepredvidive i mogu se otvoriti na bilo kojoj lokaciji. Svako jutro nakon što nahranim kokoši, krenem u obilazak sela i polja da vidim ima li novih iznenađenja. Vjerujte, nije nam svejedno. Nama ni obnova neće pomoći ako će se zemlja otvarati i dalje sama od sebe - zaključuje mještanin Mečenčana dok se iza njega, uz najveću rupu u selu, nalazi ekipa stručnjaka u pratnji policije.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...