"SJEĆATE LI SE SNIJEGA KOJI JE ZATRPAO SARAJEVO PRIJE DEVET GODINA...": Meteorolog Nedim Sladić otkrio šta nas očekuje ovog februara

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić govorio je o učestalim vremenskim promjenama koje vladaju u našoj zemlji u posljednje vrijeme ističući da su njihovi uzroci nestabilne zračne mase. 

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 0

- One konstantno dolaze sa zapada i sjeverozapada kontinenta i donose nam hladan zrak koji spušta temperaturu za vrijeme utjecaja ciklona koje se formiraju preko Jadrana i pređu preko BiH. I dalje ćemo imati uplitanje nestabilnog i vlažnog zraka u narednim danima. Već u četvrtak ćemo u večernjim satima imati slabije padavine, nešto izraženije su moguće u nedjelju, kada očekujemo još jedan poremećaj sa zapada koji će usloviti novi pad temperature - kaže Sladić.

Ističe da se danas mijenja strujanje sa sjeverozapadnog na zapadno te da se tokom petka mogu očekivati najviše dnevne temperature zraka između 7 i 12 stepeni. 

- Na jugu Hercegovine će biti i do 14 stepeni. Tako da vidimo opet te nagle temperaturne oscilacije. Samim time možemo govoriti da ovo podsjeća na veljaču-prevrtljaču, koja je, evo, pred nama - kazao je Sladić.

- Ako je suditi prema najnovijim izračunima Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, ne bi trebalo očekivati neke veće uplite hladnoće. Po ovim izračunima, februar mjesec bi bio topliji od višegodišnjeg prosjeka, ali sa padavinama. Ako dođe do naglog prodora toplih zračnih masa, treba strahovati od mogućih izlijevanja rijeka. Naravno, ne kažem da bi se to moglo desiti, ali treba imati na umu da su već sada zalihe podzemnih voda poprilično na solidnom nivou. Nakon suše koju smo imali u 2020. godini, sada su se stvari popravile, a rijeke su nabujale. Novo topljenje snijega, pogotovo u centralnim i istočnim područjima Bosne te na jugu BiH, može doći do bujanja rijeka, ali ne možemo prognozirati da će doći do poplava - napominje Sladić.

Kada je u pitanju prevencija zbog poplava, Sladić kaže da se to može učiniti. 

- Jednostavno, trebamo širiti korita rijeka, da vodimo računa gdje bacamo smeće i to su uobičajene stavke koje ne poštujemo. Kad god vidimo da nešto možemo upropastiti, mi ćemo to uraditi. Nama je jako bitna šuma, jer su one pravi rezervoar vode. Prosječno stablo bukve može primiti i do 500 litara vode, a mi radimo deforestizaciju, odnosno krčimo šume. Ako nastavimo to, onda se ne možemo nadati da ćemo imati drvo koje će odnijeti tu količinu vode, a pogotovo kada su u pitanju obilnije padavine - pojašnjava on.

Odgovorio je i da li je u februaru moguće očekivati jači i intenzivniji snijeg, kakav smo imali 2012. godine. 

- Kada govorimo o tom snijegu, treba da se zna par stavki. Tada je bilo karakteristično što se ponavlja jako rijetko u prirodi i onakav se ponavlja sve manje i manje, ne samo na prostoru Sarajeva, već i BiH. Treba da se poklopi i dosta parametara koji svakako treba da idu u korist samim ljudima koji priželjkuju snijeg te da postoji teško poklopljena sinoptika. Samim time onakav snijeg iz 2012. ove godine ne bi trebalo očekivati - naglasio je Sladić za "Hayat".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...