“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Evo zašto Dodik traži da OHR podnosi izvještaj Narodnoj skupštini RS

Nakon što je propala višegodišnja akcija Dodika i Čovića da zatvore OHR ili ga barem izmjeste iz Sarajeva, lider SNSD-a Milorad Dodik odlučio je promijeniti strategiju i OHR staviti pod vlastitu kontrolu.

  • Politika

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 1

Кolegij Narodne skupštine Republike Srpske usvojio je danas prijedlog SNSD-a da se na idućoj sjednici razmatra zahtjev o pozivu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da podnese izvještaj o svom radu.

Кlub poslanika SNSD-a zatražio je da se u dnevni red redovne sjednice NSRS-a, koja treba da započne u utorak, uvrsti još jedna tačka "Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o provođenju civilne implementacije Mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine sa prijedlogom zaključaka".

Ne treba uopće sumnjati da će Skuština RS-a usvojiti ovu inicijativu SNSD-a, ali isto tako ne treba sumnjati da će se i ova akcija Milorada Dodika okončati neslavno, kao što se neslavno okončao njegov i Čovićev zahtjev da se OHR zatvori ili barem izmjesti iz Sarajeva.

Potpuno je jasno da nikad i ni pod kakvim uvjetima OHR neće podnositi izvješataj o svom radu Narodnoj skupštini RS, jer bi time potpuno derogirao svoj mandat u BiH. OHR je instrument vlastu UN-a u BiH i dužan je o svom radu izvještavati onoga ko ga je instalirao u BiH i onoga ko plaća njegov rad.

Na taj način Dodik bi sam ocjenjivao svoj rad!

Mandat visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu preciziran je u Aneksu 10, u kojem se visoki predstavnik proglašava konačnim autoritetom u Bosni i Hercegovini za tumačenje Sporazuma o implementaciji civilnog dijela Mirovnog ugovora. Aneksom je precizirano da je visoki predstavnik u ime međunarodne zajednice zadužen da nadgleda provedbu civilnih aspekata Mirovnog sporazuma te da o svom radu izvještava međunarodnu zajednicu, a ne lokalne istitucije vlasti u BiH.

Jasno je kao dan da Dodik ovim manevrom pokušava staviti pod kontrolu OHR i njegove izvještaje koje svakih šest mjeseci podnosi Vijeću sigurnosti UN-a. Dodik, također, piše paralelne izvještaje UN-u, ali ih niko ne čita niti uzima zaozbiljno, pa sad pokušava staviti pod kontrolu oficijelne izvještaje OHR-a, koji bi se, po Dodikovoj zamisli, prije slanja u New York trebali profiltrirati u Banjoj Luci.

To se, naravno, nikada neće desiti, jer bi takva revizija pozicije OHR-a obesmislila njegov rad i ostanak u BiH.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...