“SB” NA SASTANKU CIKOTIĆA I ŠTEFANEKA: Evo kako je bilo i o čemu se razgovaralo (FOTO)

Tema sastanka je bila upravljanje migrantskom krizom u BiH.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 1

U Sarajevu je danas održan sastanak ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i Drahoslava Štefaneka, specijalnog predstavnika za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope, a tema je bila upravljanje migrantskom krizom u BiH. Vijeće ministara BiH danas je donijelo odluku da se tekst sporazuma o readmisiji sa Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentu BiH na ratifikaciju. Isto treba uraditi u Pakistanu, a prema Cikotićevim riječima, i ta procedura je u toku, ali treba naglasiti da će proći mnogo vremena do realizacije readmisije.

"Bosna i Hercegovina je jedina u regionu potpisala takav sporazum i za sada samo sa Pakistanom. Implementacija neće biti laka i jednostavna, jer nije lako identificirani sve osobe i napraviti listu. Zatim, diplomatska predstavništva u BiH moraju potvrditi identitet svih tih osoba. Kada se ta lista usaglasi, proces transporta podliježe veoma komplikovanim sigurnosnim procedurama. Od najave transporta do realizacije može proći i do tri mjeseca. Pored svega toga, jedan od detalja, ako hoćemo transportovati, recimo, 100 migranata, treba nam 200 specijalaca. Pilot ima pravo pogledati u putnike prije leta i reći da to nije siguran let i da ne želi letjeti. I niko ga ne može natjerati da leti. Mnogo je stvari koje treba pripremiti i uraditi", kaže državni ministar sigurnosti.

No, kaže da je potpisivanje sporazuma sa Pakistanom veoma značajno, jer obeshrabruje migrante da se kreću ka BiH i idu u tzv. game.

"Ako uspijemo napraviti sporazume i s Afganistanom, Bangladešom, Egiptom i Marokom, onda se naš kapacitet readmisije povećava i to je jedan od elemenata kvalitetnijeg upravljanja krizom. Neće je riješiti, ali će doprinijeti boljoj kontroli", poručio je.
 
Štefanek je na pres-konferenciji nakon sastanka kratko kazao da su svi sastanci koje je imao u BiH, a posebno današnji s Cikotićem, bili veoma konstruktivni.

"Želim reći da cilj mog dolaska nije otvaranje kampa Bira, kako se pisalo, i da ima drugih alternativnih lokacija. Vrlo brzo će organi i institucije BiH čuti mišljenje i stavove Vijeća Evrope", dodao je.

I prisutnim medijima bilo je jasno da danas nije postignuto ništa značajno i novo, osim da svi imaju cilj i nadu za bolje upravljanje migrantskom krizom. Migranti će do daljnjeg ostati u BiH, a samo je pitanje kako smanjiti njihov ulazak s istočne strane.

"Razgovor je reflektirao jedno međusobno razumijevanje i usklađenost pogleda i pristupa daljnjem upravljanju, prisustvu i kretanju migranata u BiH. Štefanek poznaje opće i političke okolnosti u BiH, što sada s pozicije koja je vezana za migracije poznaje i stanje migracija na jednom daleko širem prostoru od azijskog i sjevernoafričkog kontinenta duž balkanske rute do zapadnoevropskih zemalja koje su cilj kretanja migranata. Imali smo visok stepen usklađenosti u odnosu na potrebu da se kontrola granice na istoku BiH pojača i popravi", rekao je ministar Selmo Cikotić.

Kazao je kako BiH očekuje određenu podršku i pomoć Štefaneka, piše Klix.ba.

"I on dijeli stav o potrebi ravnomjernog distribuiranja migrantskih prihvatnih centara na području cijele teritorije BiH i uključenost svih struktura, vertikalne i horizontalne, i da se popravi odnos BiH prema pitanju upravljanja migrantskom krizom. Vjerujem da će daljnja saradnja biti korisna i obostrana", dodao je.

Cikotić je jasno kazao da ne treba očekivati da će brojni migranti u jednom valu proći dalje ka zemljama EU niti ih se može "upakovati" i odvesti do zemalja njihovog porijekla.

"Traži se sistematičan pristup boravku u BiH, raspored u više manjih centara, u višem stepenu koordinacije evropskih i domaćih institucija u finansiranju i funkcionisanju tih centara", rekao je.    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...