U POTRAZI ZA DOBRIM VIJESTIMA: Zahtjev za nabavku vakcina dostavljen "Pfizeru" i ambasadama...

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP) objedinilo je iskazane potrebe entiteta i Brčko distrikta kako bi kroz zajedničku narudžbu pomogli bržoj realizaciji nabavke vakcina protiv Covida-19.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 1

“Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza 'Gamaleya' i 'Sinopharm' vakcina te 200.000 doza 'BioNTech/Pfizer', Republika Srpska 80.000 'Sinopharm' i 50.000 'BioNTech/Pfizer', a Brčko distrikt po 20.000 'Gamaleya' i 'Sinopharm' i 8.000 'BioNTech/Pfizer'”, naveli su iz MCP-a za AA.

Istaknuli su da je iskazan interes za vakcine proizvođača "Gamaleya" i "Sinopharm" i "BioNTech/Pfizer".

Ministarstvo je, istaknuli su, objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu "Pfizera" u BiH te ambasadama Rusije i Kine u BiH.

“Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena...), kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije”, naglašeno je iz MCP-a.

Odgovarajući na pitanje da li je počela procedura nabavki vakcina, iz Ministarstva navode da su poduzeli sve aktivnosti u skladu s nadležnostima koje su mu date.

“Inače, treba reći da postupak nabave vakcina započet u devetom mjesecu, kada je potpisan ugovor s Globalnom alijansom za vakcine. Ministarstvo civilnih poslova, u saradnji s nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta, sve obaveze završilo je u planiranim rokovima i odgovornost što još nisu stigle naručene i plaćene vakcine leži u GAVI alijansi, odnosno COVAX mehanizmu”, dodali su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...