VUČIĆEVA BRUKA ODJEKNULA SRBIJOM: "To je nevjerovatno, nigdje nema elemenata pravoslavlja, iz kog vijeka je kaiš na spomeniku Stefanu Nemanji!?" (VIDEO)

Sudeći po spomeniku Stefanu Nemanji, postavljenom na Savskom trgu u Beogradu, na dvoru velikog župana u 12. stoljeću imali su sarače ispred svog vremena, jer on, u suprotnom, ne bi mogao da nosi takav kaiš kakvim je zakopčan na radu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

  • Regija

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 1

Stefan Nemanja nosi isukani mač, a ne krst, kako je bilo prvobitno predviđeno idejnim rješenjem, i to je, vjerovatno, najupadljiviji detalj na spomeniku. Zašto mač, a ne krst u ruci Stefana Nemanje, odnosno Svetog Simeona, vode se i dalje rasprave.

- Ali, nije to jedini detalj na koji poznavaoci ukazuju. Među njima je kaiš kakav sigurno nije mogao da se nosi u srednjem vijeku. Ne, to nije srednjovjekovni kaiš. Prvobitna je zamisao bila i da vladar nosi enkonsion oko vrata, ali svi ti elementi srednjovjekovne Srbije su relativizovani i zamijenjeni neposrednim elementima. Imamo hilandarsku povelju, i imamo mač umjesto krsta. Vidite s krune dvije brojanice s diskretnim krstićima koje je odozdo maltene nemoguće vidjeti. Taj element pravoslavlja na diskretan način, na malim, malim krstovima. To je nevjerovatno. I dole kad posmatrate, nigdje nemate elemente pravoslavlja. Imate elemente državnosti i imate vojne elemente – kaže arhitekta Slobodan Maldini za Nova.rs.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...