I TO JE MOGUĆE: Evo kako pretvoriti stari pametni telefon u web-kameru – i to potpuno besplatno

Besplatna verzija aplikacije neće vremenski ograničiti korištenje kamere, a zgodno je i to što može raditi u pozadini, bez potrebe da je zaslon pametnog telefona uključen, čime se štedi baterija.

  • HiTec

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 0

DroidCam je besplatna aplikacija koja može iskoristiti kameru ugrađenu u pametni telefon i pretvoriti je u punokrvnu web-kameru priključenu na računar s Windowsima ili Linuxom. Da bi se to dosta i napravilo, potrebno je na računar instalirati posebno napravljenu komponentu koja, zapravo, instalira potrebne upravljačke programe.

Naravno, potrebno je na pametni telefon instalirati i ovu aplikaciju, a onda je vezu moguće ostvariti bilo putem bežične mreže ili da se telefon spoji USB kablom. Besplatna verzija aplikacije neće vremenski ograničiti korištenje kamere, a zgodno je i to što može raditi u pozadini. Bez potrebe da je zaslon pametnog telefona uključen, čime se štedi baterija.

Doduše, na umu valja imati da prikazuje oglase, ali svega se toga može riješiti kupovinom profesionalnog izdanja aplikacije DroidCamX, koja košta 10 KM. Osim što se u njoj ne prikazuju oglasi, moguće je namjestiti viši nivo kvaliteta slike, a tu su i neke dodatne kontrole koje se odnose na kameru.

Tako se u tom izdanju dobivaju stvarčice kao što je kontinuirani autofokus, zumiranje i slično, a moguće je upravljati i svjetlinom i kontrastom te zakretati sliku po volji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...