NEKA SE PRIPREMI TEHERAN: Bivši Obamin pomoćnik novi je Bidenov izaslanik za Iran...

Republikanski predsjednik je, nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, vratio ekonomske sankcije nad bliskoistočnom državom, koja je potom počela kršiti mjere dogovora.

  • Svijet

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 1

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je posebnim izaslanikom za Iran imenovao Roberta Malleyja, veteranskog diplomatu koji je 2015. pregovarao s bliskoistočnom državom o nuklearnom sporazumu.

Malley je bio ključan član tima bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je 2015. pregovarao o nuklearnom sporazumu između Teherana i svjetskih sila, dogovoru koji je Donald Trump napustio 2018. uprkos snažnom protivljenju europskih saveznika Washingtona.

„Državni sekretar Blinken gradi predan tim, sastavljen od oštroumnih stručnjaka s različitim pogledima. Kao posebni izaslanik, naš tim će voditi Rob Malley, koji na taj položaj dolazi s historijom uspješnih pregovora o ograničavanju iranskog nuklearnog programa“, objavio je dužnosnik State Departmenta.

„Sekretar je uvjeren da će on i njegov tim to uspjeti ponovno“, dodao je dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, referirajući se na Bidenovog šefa diplomatije Anthonyja Blinkena.

Kad se Malleyjevo ime prvi put počelo spominjati kao vodećeg kandidata za tu funkciju, dio republikanskih zastupnika i proizraelskih grupa izrazio je zabrinutost da će on biti preblag prema Iranu i strog prema Izraelu, piše Reuters.

U odbranu mu je stalo niz veterana vanjske politike, hvaleći ga kao poštovanog, nepristrasnog diplomatu.

Malley je imenovanjem postao ključna osoba za Bidenov pokušaj poboljšanja odnosa s Iranom, koji su se pogoršali pod Trumpom.

Republikanski predsjednik je, nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, vratio ekonomske sankcije nad bliskoistočnom državom, koja je potom počela kršiti mjere dogovora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...