METEOROLOG NEDIM SLADIĆ OTKRIVA: Završavaju zemherije, a počinje hamsin, prvo džemre udara...

Posljednjeg dana mjeseca januara počinje je hamsin, odnosno drugi dio zime.

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2021  

  • 0

Nedim Sladić, meteorolog Face TV-a na svom Facebook profilu napisao je da se danas završava prvih 40 dana zime, koja je u turskom jeziku poznatija kao Ebein ili Zemherija.

"Smatra se da je Erbein ili Zemherija period u kojem se bilježe najhladniji dani zime, no ovo pravilo oscilira u zavisnosti od ponašanja toka zime određene godine.

Od sutra, 31. januara započinje drugi dio zime u trajanju od 50 dana poznatiji pod nazivom Hamsin, što u prijevodu sa arapskog jezika znači pedeset. Hamsin se smatra prekretnicom zime u kojem se pojavljuju tzv. tri džemreta (tr. cemre - val, udarac, topla zračna struja) s kojim se vjeruje da zimski utjecaji polahko popuštaju i pojavljuju prvi znaci proljeća.

Spomenuti period traje do 21. marta koji se poklapa sa astronomskim početkom proljeća, koji uključuje i periode sa tzv. babinim hukama, odnosno periode sa izrazito promjenjivim vremenskim prilikama.

Hamsin je poznat i kao vreli vjetar porijeklom iz Sahare, koji u spomenutom periodu puše duž sjevera Afrike prema Egiptu i Arabijskom poluostrvu, uzrokujući vrlo visoke temperature zraka", napisao je Nedim.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na svojoj stranici objavila je narodni kalendar za ovu godinu.

Prvo džemre u zrak udara 19. februara, 26. februara je džemre u vodu i 5. marta u zemlju, piše Radio Sarajevo.

Ostale datume iz narodnog kalendara možete pogledati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...