Misterija jedne saobraćajne nesreće

Aleksandra i Darko Đurović ne vjeruju policijskom izvješću i nalazima banjalučkog Okružnog tužiteljstva o pogibiji njihovog sina, uvjereni da je udes izazvao visoki funkcioner RS-a

  • Mini market

  • 10. Avg. 2012  12. Avg. 2012

Godinu dana nakon pogibije 20-godišnjeg Banjalučanina Nikole Đurovića njegovi očajni roditelji Aleksandra i Darko Đurović zatražili su od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da ponovno otvore istragu o saobraćajnoj nesreći u kojoj su izgubili sina jedinca. Na konferenciji za novinare održanoj prošlog tjedna u Banjoj Luci, supružnici Đurović su otvoreno izrazili sumnju u zvaničnu verziju stravične nesreće koja se dogodila 21. augusta 2011., navodeći da je smrt njihovog sina (koji je tri dana kasnije umro u bolnici) skrivio jedan visokopozicionirani funkcioner RS-a, a ne Nenad Radinković koji je u međuvremenu optužen na banjalučkom Okružnom sudu.

Prema policijskom izvješću sa mjesta udesa, nesretni Nikola Đurović je stradao kada je na na raskrsnici u banjalučkom prigradskom naselju Rakovačke bare na njegov automobil Fiat Tipo naletio Audi A4 koji je vozio Nenad Radinković. Radinković je, jureći oko 150 kilometara na sat, prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, a poslije sudara sa Đurovićevim vozilom, teško je ozlijedio i pješaka Borisa Klečinu dok je prelazio ulicu, da bi potom udario u treći automobil Škodu Fabiu u kojem su, opet, lakše ozlijeđene sestre Brankica i Anđela Bajčić.

I mada je na prvom saslušanju Nenad Radinković izjavio policajcima da je on vozio Audi A4, ranije unajmljen u rent-a-car agenciji ASA rent, a iskaz kasnije potvrdio i na saslušanju u banjalučkom Okružnom tužiteljstvu, nakon čega je istraga trebala biti završena, tek tada započinje prava misterija. Ubrzo poslije tragične saobraćajne nesreće pojavljuju se spekulacije da je udes izazvao visokopozicionirani dužnosnik RS-a, a da je Radinković, 24-godišnji nezaposleni pekar, preuzeo krivnju jer mu je isplaćena veća svota novca. Cijeli je slučaj, prema istim glasinama, zataškan u samom vrhu MUP-a Republike Srpske.

„O tome se u Banja Luci pričalo mjesecima. Podmetnuli su vozača, preregistrovali su vozilo nekoliko puta, svašta se radilo. Siguran sam da Nenad Radinković uopšte nije vozio taj automobil“, uvjeren je Darko Đurović, objašnjavajući da su njegova supruga Aleksandra i on, kada su čuli nagađanja, počeli sami istraživati sve okolnosti saobraćajne nesreće, otkrivajući istodobno sve više kontradiktornih detalja. Gotovo je, naime, nevjerojatno da je uviđaj poslije udesa trajao puna tri sata (koliko je bila blokirana magistralna cesta Banja Luka-Bosanska Gradiška), a da dežurna banjalučka tužiteljica Snežana Živković uopće nije bila prisutna?!

„Tužiteljka Živković je rekla da je te večeri mobilni telefon ostavila u dnevnoj sobi i otišla da spava, te da je tek ujutro vidjela propušteni poziv. Svi dobro znamo da je policija morala doći po nju, odnosno, da su trebali tražiti odobrenje od Tužilaštva. Međutim, oni su uviđaj uradili na svoj način, a ja bih rekao da su žurili da što prije počiste tragove“, dodaje ozlojeđeni otac stradalog mladića.

Darko Đurović tvrdi i kako se Nenad Radinković na mjestu nesreće pojavio poslije petnaestak minuta i da nije imao ni ogrebotine. „Audi je u brzini od 200 kilometara na sat udario u Fiat tipo koji je vozio moj sin. Ako pogledate slike sa mjesta nesreće, u kakvom su stanju bila vozila, nevjerovatno je da je Radinković mogao ostati nepovrijeđen. I njegov suvozač, maloljetni Slaviša Jovičić, koji je također podmetnut, nije imao nikakvih povreda“, ističe Đurović.

Supružnici Đurović, unatoč inzistiranju, iz Kliničkog centra u Banjoj Luci nikada nisu dobili medicinsku dokumentaciju njihovog sina i drugih sudionika udesa. S druge strane, vještačenje DNK uzorka koji je iz automobila uzet četiri mjeseca poslije nesreće (?), potvrdilo je da tragovi krvi nađeni u vozilu pripadaju Radinkoviću, premda on sam nije imao ni posjekotine.

Vodeći vlastitu istragu, kasnije su u razgovorima sa svjedocima doznali kako su neki od njih te večeri na mjestu nesreće vidjeli „poznato lice“, ali Tužiteljstvo nije uvažilo prijedlog roditelja da se isti svjedoci ponovno saslušaju. Darko Đurović sumnja i u dokumentaciju koja je naknadno dostavljena iz rent-a-car agencije ASA rent. „Cijena iznajmljivanja Audija kreće se od 140 do 160 KM na dan. Iz računa koji su dostavljeni Sudu ispada da je Nenad Radinković za iznajmljivanje automobila dnevno plaćao 22 KM, što je potpuno nerealna cijena“, zaključuje Đurović.

Dodajmo tome da je jednako nerealno da je mladić bez stalnog zaposlenja mogao sebi priuštiti iznajmljivanje luksuznog automobila u rent-a-car agenciji, a naročito ne na period od skoro mjesec dana.

Pored toga, novinari su ranije došli do dokumentacije prema kojoj je Radinković iznajmljeni automobil vratio dan prije nesreće, da bi se kasnije pojavile nove potvrde da je Radinković vozilo vratio (i uredno potpisao) tek početkom septembra prošle godine. U to je vrijeme, međutim, Nenad Radinković već otišao u Francusku, što je još jedan sporni detalj. „Kako je moguće da Radinković, ako je zaista skrivio smrt mog pokojnog sina, nije bio pritvoren ili da mu barem nisu oduzete putne isprave“, pita se Darko Đurović.

Roditelji poginulog Nikole Đurovića ogorčeni su i jer ih nitko iz Okružnog tužiteljstva u Banja Luci nije obavijestio da je optužnica protiv Radinkovića podignuta i potvrđena na Okružnom sudu u Banjoj Luci. Sumnje kako se ne radi o slučajnom propustu dodatno je učvrstila informacija koju su slučajno saznali da se optuženi Nenad Radinković na ročištu održanom 25. jula predomislio. Iako je prije godinu dana priznao krivnju i aktivno surađivao s Tužiteljstvom, Radinković je sada izjavio da nije kriv?!

Premda sva dokumentacija do koje su uspjeli doći, kao i izjave svjedoka, uključujući i sudionike saobraćajne nesreće, upućuje da je kompletna istraga fingirana (na što su posumnjali i članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS-a), Đurovići i dalje čekaju odgovore iz MUP-a i banjalučkog Okružnog tužiteljstva. Na konferenciji za novinare su kazali kako su tražili sastanak s ministrom unutarnjih poslova RS-a Stanislavom Čađom. „On nije želio da nas primi, a pola Banje Luke šapuće da on zna istinu o tom zločinu“, poručili su Aleksandra i Darko Đurović.

No, prava je istina da se u Banjoj Luci, neposredno poslije nesreće, ispotiha govorkalo kako je fatalni udes izazvao upravo ministar policije Stanislav Čađo. Prema toj verziji koja se u Banjoj Luci mjesecima prepričavala, Čađo je panično pobjegao s mjesta nesreće, svjestan kako bi ga sudar mogao stajati političke karijere, nakon čega je pronašao „nesavjesnog vozača“, spremnog da za pozamašan honorar prizna krivnju.

I mada cijela priča više podsjeća na scenarij kakvog holivudskog političkog trilera, najnovija verzija saobraćajne nesreće o kojoj se ne prestaje polemizirati skoro godinu dana, još je intrigantnija.

U tom se smislu, naime, spekulira kako su glasine o navodnoj Čađinoj krivici lansirane iz krugova bliskih predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, odnosno, njegovim najpovjerljivijim suradnicima. Iako za takve tvrdnje, barem za sada, nema zvanične potvrde, kao krivac za nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović spominje se Miloš Čubrilović Čubri, bivši Dodikov vozač, koji je u međuvremenu promaknut u savjetnika za sigurnost, odnosno šefa predsjednikovog osiguranja.

Sveprisutni Čubrilović, koji je autoritet gradio zahvaljujući bliskim vezama s Dodikom i njegovom golemom povjerenju, slovi za sivu eminenciju u MUP-u Republike Srpske i glavnog policijskog kadrovika. Mediji su ranije problematizirali njegovu ulogu u prošlogodišnjem kadrovskom pospremanju u MUP-u RS-a, kada su na ključne pozicije imenovani policajci lojalni upravo Čubriloviću. Stoga ne čudi da je Čubri dobio status „ministra policije iz sjene“, kao i da je njegovo rivalstvo s Čađom gotovo pa javna tajna. Navodno da su loši odnosi između njih dvojice dodatno pogoršani nakon misteriozne saobraćajne nesreće, jer se Čađo usprotivio zataškavanju cijelog slučaja.

Prema toj verziji, Miloš Čubrilović je 21. augusta prošle godine vozio unajmljeni Audi A4 i to nije bilo prvi put da on u lokalnim rent-a-car agencijama uzima na privremeno korištenje luksuzna vozila. Budući da mu ne nedostaje novca (vlasnik je veleljepne kuće u Laktašima i stana u Beogradu), Čubrilović je navodno bez problema našao Radinkovića, obećavši mu „adekvatnu nagradu“, dok su se za ostale detalje „pobrinuli“ njegovi prijatelji iz policije. Prema istim glasinama, Miloš Čubrilović je u nesreći zadobio ozljede abdomena, zbog čega je hitno otišao na liječenje u Beograd.

No, za sada su to samo glasine, čiju će istinitost, nadati se, potvrditi ili opovrgnuti nova istraga, koja bi Aleksandri i Darki Đuroviću konačno dala odgovor - tko je ubio njihovog sina jedinca. (Suzana Mijatović)

loading...

trenutak ...