ERDOGAN DIGAO TURSKU NA NOGE: Najavio VELIKE PROMJENE - "Ponovo je došlo vrijeme za raspravu..."

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je ponovo došlo vrijeme za raspravu o novom ustavu Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 01. Feb. 2021  02. Feb. 2021

  • 6

Erdogan je ovo rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta održanog danas u Ankari.

Poručio da ko god tvrdi da Turskoj nisu potrebne reforme, taj nije upućen ni u Tursku, ni u svijet, ni u društvo.

"Možda je sada ponovo došlo vrijeme za raspravu o novom ustavu Turske", podvukao je Erdogan.

Kazao je također kako će uskoro podijeliti s javnošću sveobuhvatnu studiju reformskih paketa, uključujući filozofiju, ciljeve, zadatke i aktivnosti.

Govoreći o samom procesu izrade novog ustava, Erdogan je poručio kako on treba biti "proveden na transparentan način, a konačni tekst biti predstavljen narodu".

Erdogan je dodao da ako postignu sporazum s partnerom u okviru Narodne alijanse, koju čine Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP), u narednom razdoblju je moguće poduzeti mjere za izradu novog ustava.

Erdogan je kazao kako je odlučeno da se u Turskoj od 15. februara otvore seoske škole, a od 1. marta postepeno i škole u gradovima.

Naglasio je da će se paralelno pratiti epidemiološka situacija, te da će seoske škole, u regijama u kojima dođe do eventualnog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom, moći obustaviti nastavu.

Podsjetio je da međunarodne analize pokazuju da bi, među zemljama G-20, Turska i Kina mogle 2020. godinu zatvoriti s pozitivnim rastom.

"Počeli smo s radom na uspostavi postrojenja za lansiranje mikro satelita, uskoro ćemo slati u svemir naše i satelite naših prijatelja. Odlučni smo da od naše zemlje napravimo brend u svemirskim i satelitskim tehnologijama koji imaju široku primjenu, od komunikacije do energije, od zaštite okoliša do odbrambene industrije", rekao je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...