POTRES U SREDNJOJ BOSNI ZBOG ODLUKE ZAGREBAČKE FIRME: Svi su zabrinuti za budućnost, šta će biti sa „Sarajevskim kiseljakom“!?

U "Sarajevskom kiseljaku" rade na učvršćivanju tržišne pozicije, ali su zatvorili vrata kuhinje i za lokalne strukture čini se da je to ravno „potresu“.

  • Ekonomija

  • 02. Feb. 2021  02. Feb. 2021

  • 3

Za radnike je predviđen izdašni dodatak na plaće za topli obrok, a dio je to outsourcinga za neke poslove koji nisu temeljna djelatnost kompanije i ukupno tangira 22 osobe. Plan racionalizacije, iako komuniciran za uski okvir non-core djelatnosti, prema viđenju načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka, priprema je za prodaju kompanije. Sve to, iako na tu temu nema nijedne jedine, čak ni neslužbene informacije, dok su s druge strane zahuktale inovacijsko-investicijske aktivnosti "Jaminice" i "Sarajevskog kiseljaka", piše Poslovni.hr.

Potrebe za prilagodbom

Da su potrebe za prilagodbama potaknute koronom, potvrđuju se u obje "Fortenovine" sastavnice. "Jamnica" i "Sarajevski kiseljak", koje s kompanijama "Mg Mivela", "Fonyodi" i "Jamnica" Maribor čine diviziju grupe pića "Fortenova grupe", najveći su regionalni proizvođač voda i pića s oko 1.600 zaposlenih u pet zemalja. Izazovne i nepredvidive okolnosti u 2020. snažno su utjecale na poslovni rezultat grupe pića. Ugostiteljski objekti bili su zatvoreni dio godine, turistička sezona u Hrvatskoj bila je slaba, navike potrošača su se promijenile, a zbog tih velikih promjena, stalno su, kažu, prilagođavali način rada i planove. Sve to odrazilo se i na rezultat za 2020. koji je bio manji u odnosu na plan. U tako teškoj godini razveselili su ih, ističu, jako dobri rezultati kategorije gaziranih voda i pakiranja za konzumaciju kod kuće. Usto, "Jamnica" je s novim investicijama zakoračila u 2021., a najveća u ovoj godini bit će nova moderna aseptička linija u pogonu "Jana".

S druge strane, imajući na umu da je primarni posao "Sarajevskog kiseljaka" proizvodnja i prodaja vode i sokova, odlučeno je da se za neke poslove, koji nisu dio temeljnog poslovanja, pronađu vanjske kompanije koje bi pružale te usluge. Pored kuhanja, radi se i o zaštitarskim poslovima te poslovima čišćenja, na kojima su radile 22 osobe.

“U procesu reorganizacije vodi se briga o ljudima. Trudimo se da ne ostanu bez posla i stoga se s novim partnerima dogovara da ponude posao zaposlenicima 'Sarajevskog kiseljaka' ili da im se ponudi prelazak na drugo radno mjesto unutar kompanije ako za to postoji potreba. A za one koji ne žele prihvatiti ni jednu od ove dvije opcije, osigurana je otpremnina u skladu sa zakonom”, stoji u odgovoru.

Osvajanje izvoza, i u Libiji

"Sarajevski kiseljak" – kompanija koja je važan dio privrede u BiH te zapošljava oko 380 ljudi te u cijelosti i na vrijeme podmiruje sve obveze prema dobavljačima i zajednici, stalno ulaže u širenje proizvodnih kapaciteta, razvoj novih proizvoda i jačanje svoga položaja na lokalnom i izvoznim tržištima. Dokaz je i nova tvornica u Kreševu, s dvadesetak radnika, otvorena prije godinu dana, prva velika proizvodna investicija "Fortenova grupe" u koju je uloženo oko 10 miliona eura i iz koje je na tržište plasiran novi proizvod – voda "Sara". I ove godine nastavljaju s investicijama te direktor Davor Čičić kaže da su fokusirani na razvoj i istraživanje, razvijaju nova pakiranja te planiraju investicije u razvoj prodaje da bi pojačali prisutnost na tržištu, a dodatno se traže prilike za proširenje izvoznih tržišta. Preklani su svoje proizvode plasirali na 11 tržišta, među kojima prvi put i Libiju. No, rast prihoda koji je premašio 50 miliona eura s EBITDA iznad 10 milijoa, iako ključna odrednica u odnosu na prethodno razdoblje zbog bolje prodaje i efikasne cjenovne politike, prati i rast rashoda. On, pak, uzroke ima, navode, u skupljim ključnim sirovinama i prijevozu, ali i rastućim izdacima za zaposlene.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...