ZAHUKTAVA SE NA SVJETSKOJ POLITIČKOJ SCENI: Uspostavljen prvi kontakt između nove američke administracije i Turske, NAGLAŠENO JAČANJE ODNOSA

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin obavio je telefonski razgovor s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 02. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 0

U saopćenju iz Ureda predsjednika Turske navedeno je kako je tokom razgovora bilo riječi o bilateralnim odnosima između Turske i SAD-a, posebno o Siriji, Libiji, istočnom Mediteranu, Kipru, Afganistanu, Nagorno-Karabahu, pandemiji COVID-19 i pitanjima međunarodnog klimatskog režima.

Tokom razgovora je naglašeno jačanje tursko-američkih odnosa u nadolazećem periodu, održavanje bliskih kontakata po svim pitanjima te istaknuta potreba korištenja konstruktivnih kanala dijaloga radi učinkovite saradnje. Istaknuta je važnost globalne suradnje i solidarnosti u borbi protiv COVID-19.

Na sastanku je iskazano i slaganje oko jačanja procesa političkog rješenja u Siriji i Libiji, te istaknuta važnost učinkovite i zajedničke borbe protiv svih vrsta terorističkih grupa.

Razgovaralo se i o situaciji u Idlibu, a istaknuto je da su potrebne konkretne i hitne mjere protiv nestabilnosti i humanitarne krize koju bi novi val izbjeglica stvorio u regiji. Istaknuta su i očekivanja od pregovora između Turske i Grčke da doprinesu miru i stabilnosti na istočnom Mediteranu.

Kalin je naglasio kako Turska pozdravlja odluku SAD-a o povratku Pariskom klimatskom sporazumu, a na samom kraju razgovora istaknuto je da treba uložiti zajedničke napore kako bi se pitanja, poput S-400, F-35 i PYD-YPG, koja su sporna između dviju zemalja, riješila novom perspektivom.

Očekujući snažni, održivi i konstruktivni model odnosa između dviju savezničkih zemalja u budućem periodu, na sastanku je postignut konsenzus o jačanju NATO saveza i poduzimanju koraka koji će doprinijeti regionalnom i globalnom miru i stabilnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...