BLINKEN U AKCIJI: Novi šef američkog State Departmenta uputio Moskvi oštro upozorenje…

Nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja, Navalni (44) je uhapšen po povratku u Moskvu 17. januara. Ruske vlasti tada su saopćile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine.

  • Svijet

  • 03. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 4

Šef američkog State Departmenta Antony Blinken reagovao je na odluku ruskog suda kojom se ruski opozicionar Aleksej Navalni, zbog kršenja uvjetne kazne, šalje u zatvor. Blinken je pozvao da se hitno oslobode Navalni i stotine demonstranata uhapšenih tokom nedavnih protesta u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

„SAD je duboko zabrinut što su ruske vlasti preinačile uvjetnu kaznu opozicionog čelnika Alekseja Navalnog na dvije godine i 8 mjeseci zatvora. Kao i svi ruski građani, Navalni ima prava predviđena ruskim ustavom. Rusija ima međunarodnu odgovornost da će poštivati ​​jednakost, slobodu izražavanja i slobodu mirnog okupljanja", poručio je Blinken.

Podsjetivši da je Evropski sud za ljudska prava presudio da je proces u kojem je Navalni osuđen 2014. godine bilo "proizvoljno" i "političko", Blinken je poručio da su aktuelne optužbe protiv Navalnog nastavak procesa iz 2014. godine.

"Ponavljamo naš poziv na hitno i bezuvjetno oslobađanje gospodina Navalnog i stotina ruskih građana koji su u posljednjih nekoliko sedmica izvršavali svoja građanska prava, uključujući mirno okupljanje i slobodu izražavanja", poručio je Blinken.

Navalni, prema odluci suda, ide u zatvor na više od dvije i pol godine, zbog kršenja uvjetne kazne tokom njegovog boravka u Njemačkoj, gdje se oporavljao od trovanja nervnim otrovom.

Sud je odlučivao treba li uslovnu kaznu izrečenu ”zbog prevare” preinačiti u kaznu zatvora. Navalni je 2014. godine osuđen ”zbog prevare i pronevjere” na tri godine i šest mjeseci zatvora. Sud je suspendovao tu kaznu na uslovnu u trajanju od šest godina, čime je ruski opozicionar bio u obavezi da se javlja policiji dva puta mjesečno.

Nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja, Navalni (44) je uhapšen po povratku u Moskvu 17. januara. Ruske vlasti su tada saopćile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine.

U okolici suda jučer su poduzete opsežne sigurnosne mjere. Ispred zgrade okupili su se građani koji su željeli pružiti podršku ruskom opozicionaru i najžešćem kritičaru politike predsjednika Vladimira Putina. Opozicioni izvori objavili su da je privedeno više od 200 ljudi.

Tokom saslušanja, predstavnik Federalne zatvorske službe Aleksander Jarmolin tvrdio je da Navalni od 24. septembra, dok je bio na liječenju u Njemačkoj, nije davao informacije o tome gdje se nalazi.

Jarmolin je tvrdio da je Navalni prekršio uslove sudske kontrole više od 50 puta, uključujući i razdoblje dok je bio na liječenju u Berlinu.

Navalni je na ročištu kazao kako je obavijestio vlasti o svojoj adresi, navodeći da će se vratiti u Rusiju što je prije moguće. Navalni je tvrdio da je ruski predsjednik Vladimir Putin znao gdje se nalazi od augusta prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...