TOP SECRET: Procurili snimci novog američkog borbenog helikoptera, pogledajte ga na djelu (VIDEO)

Sikorsky (sada dio Lockheed Martina) i Boeing predstavili su američkoj kopnenoj vojsci konačnu verziju Defianta X, helikopter koji bi trebao zamijeniti model UH-60 Black Hawk.

  • HiTec

  • 03. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 0

Nakon više godina zajedničkog razvoja Sykorskoga i Boeinga, 25. januara su dane konačne specifikacije Defianta X, kako se sada zove raniji testni SB-1 Defiant. Kod Defianta X radi se o koaksijalnom dvorotorskom helikopteru koji, pored dvije glavne krute elise nasuprotne rotacije, ima još i pogonsku, čini se sedmerokraku elisu u „pusher“ konfiguraciji.

Pored dvostruko veće brzine, Defiant X bi trebao imati i dvostruko veći dolet od Black Hawka, dakle gotovo 1.200 kilometara, što se, također, ne čini previše vjerovatnim, i veću nosivost, što se čini vjerovatnim, jer se Black Hawk baš nije nešto posebno iskazao na tom polju.

Na ilustraciji koju okolo dijele Sikorsky i Boeing, vidi se flotila budućih Defianta kako tegli haubicu M-777, tešku oko 4,5 tone.

Ukratko - prema konačnim specifikacijama, Defiant X bi trebao biti u stanju letjeti brzinom od 550 kilometara na sat, maksimalnog dometa 1.200 kilometara i maksimalne nosivosti barem 4,5 tone podvjesnog tereta.

Od oružja očekuje se 50cal mašinka, „minigun“ ili nešto slično na bočnim otvorima za „self-escort“, odnosno samodobranu, jer sve drugo raketno oružje koje je trenutno dostupno je preteško i preglomazno da bi se montiralo na ovaj helikopter, a da on zadrži i brzinu i nosivost.

Američka kopnena vojska trebala bi prve Defiante dobiti 2022., a tada ćemo doznati i sve službene specifikacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...