IAKO GA DEMOKRATSKA FRONTA UPORNO PREDLAŽE: Magazinović žestoko kritikovao vlast zbog neusvajanja Zakona o javnim nabavkama

Poslanik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović optužio je vlast na državnom nivou da ne želi mijenjati Zakon o javnim nabavkama, čime se usporava i dovodi u pitanje zakonitost nabavki vakcina.

  • Politika

  • 03. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 0

"Vlast priznala da neće kupavati vakcine direktno od proizvođača, kako su neki dan obećali na pres-konferenciji, nego preko posrednika. Ne žele mijenjati Zakon o javnim nabavkama da bi mogli kupovati direktno od proizvođača! Da ne bude 'Respiratori 2'", napisao je Magazinović na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, izmjene Zakona o javnim nabavkama stopirane su u komisijskoj fazi. Članovi Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a odbili su DF-ov prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama.

Poslanici Kluba Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo su u posljednjem kvartalu 2020. godine uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Raniji prijedlog iz jula mjeseca 2020. godine je Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine BiH iz potpuno neobjašnjivih razloga 'oborila' dva puta putem negativnog mišljenja kako ne bi uopšte došao pred zastupnike na raspravu", poručili su nedavno iz Demokratske fronte.

Napomenuli su tada da Bosna i Hercegovina treba pod hitno unaprijediti sistem javnih nabavki te su apelovali na Ustavnopravnu komisiju da prijedlog Zakona o javnim nabavkama BiH ne blokira u komisijskoj fazi te da zastupnicima u Parlamentu BiH omogući diskusiju i izjašnjavanje o prijedlogu i eventualno amandmansko djelovanje.

"Ukoliko je nekome politički problem što je DF predlagač novog Zakona, nemamo ništa protiv da Vijeće ministara BiH preuzme prijedlog, izmijeni i dopuni isti, a sve u cilju opšteg interesa i pogotovo u dijelu da ubrzamo postupke u oblasti javnog zdravstva s posebnim osvrtom na nabavku vakcina protiv virusa Covid-19", dodali su iz DF-a.

Istaknuli su kako mjesecima čekaju da to uradi resorno Ministarstvo finansija i trezora BiH i Vijeće ministara BiH, ali još nikada takav prijedlog nije došao pred državni Parlament.

"Usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama nije uskostranačko i dnevnopolitičko pitanje nego pitanje koje se, kao što svjedočimo, direktno reflektira i na javno zdravstvo", poručuju iz DF-a.

Usvajanje spomenutog Zakona dio je prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...