VISOKI PREDSTAVNIK IZAZVAO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: "Inzko je stao iza onoga što tvrde naši neprijatelji muslimani"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko današnjim zahtjevom NSRS-u da oduzme povelje s odlikovanjima ratnim zločincima stavlja potpuno na jednu stranu te je istaknuo da "Republika Srpska neće prihvatiti kao istinite presude političkih sudova", piše Srna. 

  • Mini market

  • 03. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 28

Savčić je za Srnu istakao da je nečuven način na koji se Inzko miješa u mnoge stvari u Republici Srpskoj, dok drugi dio BiH ne dira jer su to "njegovi mezimci".

- On se tim ultimatumom, a to nije prvi austrijski ultimatum koji se postavlja Srbima, stavlja potpuno na jednu stranu. Mi ne možemo i nećemo prihvatiti kao istinite presude političkih sudova - rekao je Savčić.

On je ocijenio da je nečuveno ono što je Inzko danas rekao, te dodao da je teško naći prave riječi da se opiše osjećaj koji izaziva ovakav stav.

- Za njega je to gotova i svršena stvar. On time hoće da stane iza onoga što tvrde naši neprijatelji u ratu muslimani, pripadnici takozvane Armije BiH, da smo mi izvršili agresiju i počinili zločine - rekao je Savčić.

On je napomenuo da su odluku o plaketama povodom 25 godina postojanja Narodne skupštine Srpske donijeli izabrani predstavnici naroda i oni će to i braniti, te Inzku poručio da se "bavi, ako ima, pametnijim poslom, koji je u interesu BiH i njenih naroda, a ne daljim podjelama i zavadama".

Savčić je napomenuo da u Sarajevu, pogotovo Bošnjaci, jedva čekaju da imaju nekoga iz međunarodne zajednice ko je na njihovoj strani, a protiv Srba.

- Šta je to drugo, nego podjela? Mi njihovu priču o mnogim događajima, o karakteru rata i o svemu što se dešavalo ovdje nećemo prihvatiti zato što nije tačna. A priča zasnovana na lažima vodi samo daljoj i trajnoj podjeli ovog prostora, zavadi i mržnji, a tome doprinosi visoki predstavnik - rekao je Savčić.

Podsjećamo, Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je danas pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koje je upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od ratnih zločinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Također, "Slobodna Bosna" podsjeća da je sredinom prošle godine pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) Milomiru Savčiću počelo suđenje za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS-a i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...