BORIS, MILORAD, ELVIR, VEDAD…: Cure detalji hapšenja službenika UIO-a u Tuzli, reketaše su prijavili iz Ambasade…

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su akciji kodnog naziva “Brend” uhapsili šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

  • Hronika

  • 04. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 0

Prema tvrdnjama izvora bliskog istrazi, prvoosumnjičeni je šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja u Regionalnom centru UIO-a u Tuzli Boris Filipović, a pored njega, uhapšeni su i njemu podređeni službenici Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

- Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima - potvrdio je za „Glas Srpske“ portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je na području Tuzle, po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, provedena akcija protiv šest osumnjičenih službenika UIO-a BiH.

- Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni koji su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi da ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH - navedeno je u saopštenju.

Pored službenika SIPA-e, u višemjesečnu akciju usmjerenu na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bili su uključeni i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, ali i samog UIO-a.

- U akciji u kojoj su korišćene posebne istražne radnje, osumnjičeni su zadokumentovani kako su od strane uvoznika tekstila i druge robe, kao i trgovaca sa pijace “Arizona”, počašćeni novcem, ulaznicama za utakmice, putovanjima, mobilnim telefonima i raznom drugom tehničkom robom - tvrdi izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, tokom primjene posebnih istražnih radnji, službeni automobili koje su koristili uhapšeni, opremljeni su audioopremom i videokamerama za tajno praćenje i snimanje.

- Tokom primjene posebnih istražnih radnji, dokazano je i izdvajanje sredstava za pojedine političke partije, kao i nezakonita konekcija pojedinaca s obavještajnim službama nekih susjednih zemalja. Uhapšeni se sumnjiče za reketiranje uvoznika tekstila, prije svega iz Kine, a cijela akcija je i počela kada je ataše kineske Ambasade prijavio reketiranje uvoznika robe iz Kine - tvrdi isti izvor.

On kaže da je upravo ataše dao registarske tablice automobila za koje je tvrdio da su ih vozili reketaši, nakon čega je ustanovljeno da se radi o vozilima Grupe za suzbijanje krijumčarenja. Naš izvor dodaje da je tokom akcije bilo poteškoća, jer je ustanovljeno da jedan službenik OSA-e koji je učestvovao u akciji, otkriva informacije, poslije čega je, kako kaže, isključen iz istrage, ali je cijela akcija zbog toga usporena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...