MILORAD DODIK SASLUŠAN: Poznato zbog čega je dao iskaz u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvo BiH nedavno je saopćilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno poduzima aktivnosti radi prikupljanja dokaza i saslušanja svjedoka.

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je danas u Tužilaštvo BiH. Kako saznajemo, povod je davanje izjave u vezi s aferom "Ikona", koja je prerasla u međunarodni diplomatski skandal. Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiocima ispričao sve što zna o porijeklu ikone te o njenom putu do njegovih ruku i danu kada ju je poklonio Sergeju Lavrovu.

Tužilaštvo BiH nedavno je saopćilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno poduzima aktivnosti radi prikupljanja dokaza i saslušanju svjedoka, piše Klix.ba.

U proteklim sedmicama saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevo stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič insistirao je na tome da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra prošle godine poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.
 
Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije poručio je da "Dodik nastavlja lagati".

S druge strane, Dodik je poručio da, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on će se izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević kazao je jednom prilikom da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...