ZAVRŠENO SASLUŠANJE MILORADA DODIKA: Oglasilo se Tužilaštvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je boravio u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz ove institucije.

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 7

“Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao ‘Ikona’. Više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Zbog afere "Ikona", ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič boravio je nedavno u Sarajevu, gdje se sastao sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Zatraženo je izuzimanje spornog predmeta i omogućavanje dolaska ukrajinskih eksperata koji bi, zajedno s domaćim ekspertima, utvrdili sve okolnosti u vezi s ikonom.

Na sastanku je zatražio da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini izuzmu predmet, ali i da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi se uključili u zajedničku istragu. Ponovljeno je da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, jer predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja.

Tri sata trajao je razgovor ukrajinskog ambasadora s glavnom tužiteljicom BiH. Nakon sastanka, Vasilj Krilič bez odgovara je na brojna novinarska pitanja, tek kratko kaže, istraga je u toku.

Kako je sporna ikona stigla u BiH i kako se našla u posjedu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pitanja su na koja još nema odgovora.

Ranije je potvrđeno da je do sada saslušano nekoliko svjedoka, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, odnosno da će biti saslušana sva tri člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, od kojeg je sve krenulo, i dalje ostaje pri svom ranijem stavu – radi se o privatnom vlaništvu, Ukrajina nikada nije zatražila povrat ikone, radi se o isfabrikovanom problemu.

Milorad Dodik ranije je kazao kako se ikona Svetog Nikole nalazi na sigurnom, u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu, odnosno u zgradi Vlade RS. Ove navode niko do sada nije potvrdio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...