PORUKA IZ UJEDINJENIH NACIJA ODJEKUJE REPUBLIKOM SRPSKOM: “Odbijamo negiranje genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca u BiH”

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija na redovnom brifingu za novinare u New Yorku upitan je o veličanju ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 5

“Mogu vam reći da odbacujemo bilo koji oblik govora mržnje, poricanje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u Bosni i Hercegovini i drugdje”, odgovorio je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

“Generalni sekretar, kao što ćete se sjetiti, u poruci koju je prošle godine izrekao na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma naglasio je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje sa prošlošću. To znači priznati da su stravični zločini počinjeni tokom rata.

Generalni sekretar naglasio je da ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni niti se treba slaviti ideologija počinilaca. Govoru mržnje ili narativima nepovjerenja i straha nije mjesto u inkluzivnoj, mirnoj Bosni i Hercegovini”, rekao je Dujarric, izvijestila je dopisnica "Glasa Amerike" iz Ujedinjenih nacija Margareth Besheer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...