ODRANIJE DOBRO POZNAT ŠVEDSKOJ POLICIJI: Detalji suđenja Slađanu Lonci iz Bijeljine, optuženom za međunarodni šverc...

Slađan Lonco iz Bijeljine, optužen za međunarodni šverc oružja u Švedsku, već je u toj državi osuđen za ista krivična djela i postupak protiv njega je završen.

  • Hronika

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 0

Kazao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu njegov branilac Gordan Jovišević nakon što je Republičko tužilaštvo kao dokaz sudu dostavilo prvostepenu presudu protiv Lonce.

- Zakon kaže da neko protiv koga je vođen sudski postupak za ista krivična djela i radnje, za to više ne može odgovarati. U optužnici Republičkog tužilaštva navedene su tačke za koje je on odgovarao u Švedskoj - rekao je Jovišević.

Osim Lonce, za šverc oružja iz BiH u Švedsku sudi se i Bijeljincima Aleksandru Ćukoviću, Draganu Vlačiću, Miodragu Đilasu i njegovom sinu Nebojši te Zoranu Jovanoviću, nekadašnjem pripadniku policije Miliji Vlačiću te bivšem zatvoreniku iz doba SFRJ Borivoju Lukiću iz Ugljevika. Lonco je, navodno, u Švedskoj dobio šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja pištolja, dok je oslobođen dijela optužbi za šverc oružjem, piše "Glas Srpske".

Republičko tužilaštvo završilo je većinu izvođenja dokaza, nakon čega je saslušan svjedok odbrane Milije Vlačića Nenad Mićić. Prema riječima ovog svjedoka, Vlačićev Golf, u kojem je policija tokom hapšenja osumnjičenih pronašla oružje i tablete, koristio je optuženi Jovanović.

- Tog dana Jovanović je vozio Golf i vratio ga u Bijeljinu Vlačiću, koji je tad imao rentakar agenciju. Jovanović me zamolio da idem za njim da on vrati vozilo pa da ga poslije ja vratim kući - rekao je svjedok Mićić i dodao da se sve desilo 2014. godine.

Kazao je da je kasnije čuo da je policija pretresla taj automobil, a da mu je Jovanović rekao da je ono što su našli njegovo. Mićić nije precizirao šta je pronađeno u autu. Jovanović i njegov branilac Rade Ćulibrk  prigovorili su iskazu tvrdeći da je Mićićev iskaz netačan.

- Ovaj svjedok ima selektivno pamćenje i tereti Jovanovića, a nema dokaza - rekao je Ćulibrk.

Odbrana svih optuženih najavila je njihovo saslušanje na nekom od sljedećih ročišta. Optužnica Republičkog tužilaštva ima osam tačaka, a osmorku tereti da su 2014. i 2015. godine neovlašteno nabavljali oružje, municiju, eksplozivni materijal, tablete i lijekove radi dalje prodaje u Švedsku. Oružje su prevozili u svojim i iznajmljenim vozilima iz rentakar agencija. U tom poslu učestvovao je i Rodoljub Babić, koji se nije našao u optužnici, kojeg je odbrana Lonce pozvala za svjedoka za sljedeći pretres. U ovom predmetu optužen je i Mile Tanić, protiv koga se vodi odvojeno postupak, jer je u vrijeme potvrđivanja optužnice i početka suđenja bio u Srbiji na izdržavanju kazne.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...