MARINKO ČAVARA OTVORENO: "Bošnjačke stranke nas žele izbaciti sa mjesta odlučivanja, HDZ to neće dopustiti"

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a, govori o blokadama u rješavanju gorućih pitanja, izborima i očekivanjima od OHR-a.

  • Politika

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 10

Predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara za "Oslobođenje" govori o vrućim temama, među kojima je i formiranje vlasti u HNK. U HDZ-u BiH ne bježe ni od razgovora sa SDP-om, a pojedini priželjkuju njihov dogovor.

- Bit će razgovora sa svima koji žele urediti BiH kao pravnu državu. Prvenstveno provođenje odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, odnosno sukladno njoj promjena Izbornog zakona je jedan od osnovnih kriterija za izbor političkih partnera za formiranje većina na svim razinama i izbor izvršne vlasti u HNK-u i FBiH. Ukoliko SDA bude i dalje blokirala provođenje odluka Ustavnog suda, promjene Izbornog zakona, izbor direktora FUP-a, imenovanje UO FTV-a, bit ćemo primorani tražiti partnere za rješavanje gorućih problema - kaže Čavara.

GOSPODINE ČAVARA, NA POČETKU RAZGOVORA REFERIRAT ĆU SE NA DIO VAŠE IZJAVE OD PRIJE NEKOLIKO DANA U KOJOJ KAŽETE “DA JE CILJ BOŠNJAČKIH STRANAKA DA NAKON 2022. GODINE ISKLJUČE HRVATE IZ UPRAVLJANJA U BIH”. NA OSNOVU ČEGA TO ZAKLJUČUJETE I DA LI VJERUJETE DA JE TO MOGUĆE?

- To nije ništa novo. Ako se prisjetimo, volja Hrvata ignorirala se 2001. godine formiranjem Alijanse za promjene, 2011. formiranjem platformaške nezakonite i neustavne Vlade i tri puta neustavnim izborom drugog bošnjačkog člana Predsjedništva na mjesto na kojem bi trebao biti predstavnik hrvatskog naroda i sve se češće izjašnjavaju da su Hrvati osobe koje to nisu, a samo da bi popunili mjesta hrvatskih predstavnika.
Samim tim, Hrvati su isključeni iz odlučivanja na svim mjestima koja im po ustavima FBiH i BiH pripadaju. Također, puno izjava od predsjednika SDA, ali i drugih bošnjačkih političara govori bez suzdržavanja o tome da će to ponovno uraditi na izborima i nakon izbora 2022. A to su činjenice koje se nastoje predstaviti kao razbijanje okova što je maskiranje stvarne namjere, a to je stvaranje unitarne bošnjačke države kroz građanski model uređenja BiH. Činjenica je i da je plan tzv. slučaj Komšić prenijeti i na niže razine vlasti, odnosno zauzeti pozicije legitimnim predstavnicima Hrvata na svim mjestima koja su po ustavima predviđena za legitimne predstavnike. Činjenica je da su bošnjačke stranke protuustavno i protuzakonito izmijenile određeni broj članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je kroz izborni proces u Mostaru, Travniku, Gornjem Vakufu-Uskoplju i mnogim drugim mjestima pokazalo za koga i po čijem nalogu radi. Kada sagledamo te i druge činjenice, nije teško zaključiti da je cilj bošnjačkih stranaka da nakon 2022. isključe Hrvate iz upravljanja u BiH. Međutim, HDZBiH to neće dopustiti i naći će način da zaštiti suverenitet hrvatskog naroda u BiH i ustave FBiH i BiH.

MJESECIMA SLUŠAMO ČAS SDA KOJA KAŽE PRVO FORMIRANJE NOVE VLADE FBIH PA IZBORNI ZAKON BIH, ČAS HDZBIH KOJI OČEKUJE SUPROTNO. HOĆE LI I KADA RUKOVODSTVA OVE DVIJE STRANKE KONAČNO SJESTI ZA PREGOVARAČKI STO I RIJEŠITI OVA PITANJA?

- HDZBiH je otvoren za razgovore i pregovore, ali SDA odugovlači s pregovorima kako bi dobila na vremenu, odnosno kako se do izbora 2022. ništa ne bi promijenilo i kako bi bošnjačke stranke nastavile s oduzimanjem pozicija koje pripadaju hrvatskim legitimnim predstavnicima. SDA koja bi kao partner trebala surađivati i dogovarati s HDZ-om BiH, sustavno radi na tome da naruši taj odnos, da izbaci HDZBiH i Hrvate općenito sa svih mjesta odlučivanja. Unatoč svim tim spletkama i podmetanjima, HDZBiH će se i dalje zalagati za razgovor i dogovor sa svim potencijalnim političkim partnerima, jer samo tako možemo ostvariti napredak.
KAZALI STE DA SDA ODUGOVLAČI S PREGOVORIMA U VEZI S IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA DO NAREDNIH IZBORA. U MEĐUVREMENU JE U TUZLANSKOM KANTONU DOŠLO DO PROMJENE VLASTI. U VLADI SADA SJEDI I HRVAT IZ HDZ-A, PA SE MOGLO ČUTI DA JE OVAJ KANTON DOBIO LEGITIMNOG PREDSTAVNIKA HRVATA, ŠTO JE OKARAKTERIZANO KAO OSVETA SDA KOJA JE TU OPOZICIJA. IMA LI ISTINE U TOME I KAKO TO KOMENTIRATE?
- Imenovanje ministra iz reda hrvatskog naroda u Vladi TK-a ne treba promatrati kao osvetu SDA, već kao napredak u poštivanju Ustava FBiH, Ustavnog suda FBiH i odluka koje donosi. Znamo da je prošli saziv Vlade TK-a bio neustavan, jer nije bila osigurana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i pripadnika Ostalih, to je potvrdio i Ustavni sud FBiH, a tu Vladu je predvodila SDA. Nažalost, brojnost Hrvata u TK-u nije bila dovoljna za izbor zastupnika u Skupštini, ali je vrlo značajna pozitivna poruka nove skupštinske većine koju su poslali Hrvatima u tom kantonu.

NAKON 12 GODINA ODRŽANI SU LOKALNI IZBORI U MOSTARU. OČEKUJETE LI BRZO FORMIRANJE GRADSKE VLASTI ILI NEKI NOVI PRITISAK MEĐUNARODNE ZAJEDNICE KAKO BI SE ONA USPOSTAVILA?

- Kada je prošle godine postignut i potpisan Sporazum o održavanju izbora u Mostaru, svi smo bili optimistični jer nakon 12 godina Mostarke i Mostarci mogu glasovati. Međutim, od samog početka izbornog procesa, od raspisivanja izbora, malverzacija u svezi lažnog prijavljivanja prebivališta i prebrojavanja glasova, jasno je da su to radnje koje su ozbiljno ugrozile, odnosno dovele u pitanje legalnost izbora. I sada nakon završetka izbornog procesa SDA tvrdi da gradonačelnik Mostara treba biti Bošnjak, iako su svi dosadašnji pregovori išli u pravcu da onaj tko dobije najveći broj glasova, predloži gradonačelnika, a to je zasigurno HDZBiH. Nadam se da će dogovor biti postignut i da će Grad Mostar dobiti novog gradonačelnika i Gradsko vijeće sukladno izbornoj volji glasača.

ŠTA OČEKUJETE OD NOVOG VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH KOJI ĆE DOĆI UMJESTO VALENTINA INZKA? AKO UZMEMO U OBZIR SAMO ČINJENICU DA STRANAČKI LIDERI TEŠKO DOLAZE DO DOGOVORA O BILO KOJEM PITANJU, A PUNO IH JE NERIJEŠENO, KAKO ONDA OČEKIVATI ZATVARANJE OHR-A?

- Od novog visokog predstavnika očekujem zaokret u ponašanju u odnosu na trenutnog visokog predstavnika koji je nanio štetu demokraciji BiH, suspendirao odluku SIP-a, a posebice oštetio hrvatski narod.NAJBOLJE RJEŠENJE
Pozdravljam inicijativu Njemačke da se promijeni visoki predstavnik i nadam da će novi imati više sluha za stvarne probleme u BiH, da će bolje razumjeti odnose među konstitutivnim narodima i da će doprinijeti stvaranju uvjeta za zatvaranje OHR-a, odnosno pomoći da se integriramo u EU. Nijedna međunarodna institucija, a ni dužnosnik ne bi trebali isključiti dogovor političkih predstavnika u BiH, niti davati prednost jednima ili drugima, nego pomoći postizanju dogovora.

NA KOJI NAČIN SE MOŽE DEBLOKIRATI RAD KOMISIJE ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE FBIH? VI I POTPREDSJEDNICI FBIH STE ZAVRŠILI SVOJ DIO POSLA. SVE JE STALO U DOMU NARODA PARLAMENTA FBIH, A SADA JE IDEJA DA JEDAN OD PET NOVOIZABRANIH ČLANOVA KOMISIJE PODNESE OSTAVKU KAKO BI SE RASPISAO KONKURS I IZABRAO PREDSTAVNIK SRPSKOG NARODA. HOĆE LI DO TOGA DOĆI?

- Komisija za vrijednosne papire je vrlo značajna i svima nama je u interesu da funkcionira u punom kapacitetu. Izaslanici HDZ-a BiH i ja kao predsjednik FBiH dali smo punu potporu donošenju predložene odluke. Odugovlačenjem i novim zahtjevima dodatno se usporava čitav proces i nanosi šteta gospodarstvu. Odluka potpredsjednika FBiH Milana Dunovića da inzistira na kandidatu iz reda Ostalih ujedinila je Klub Srba u Domu naroda iz svih stranaka da inzistira na članu Komisije iz reda srpskog naroda. To je situacija za koju do sada nije nađeno rješenje i trpe gospodarstvenici koji su trebali odluke Komisije koje više nema. Najbolje rješenje je da Dom naroda potvrdi odluku koju je usvojio Zastupnički dom, a druga varijanta je da Dom naroda odbije dati suglasnost na imenovanje, a onda moramo pristupiti raspisivanju novog natječaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...