AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: "Inzkov zahtjev za povlačenjem priznanja ratnim zločincima je zamazivanje očiju da je nešto učinio, a PRESPAVAO JE MANDAT..."

"Moram biti pesimističan. Inzka ne želim povrijediti lično, ali njegov mandat i pozicija su oličenje evropske neučinkovitosti, jalovosti, birokratiziranosti… Apsolutno ništa učinio nije", ističe akademik Esad Duraković.

  • Mini market

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 5

"Mandat Valentina Inzka na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je oličenje evropske neučinkovitosti, jalovosti i birokratiziranosti. Mandat je prespavao i nije učinio ništa, a posljednji potezi koje je povukao su zamazivanje očiju da je nešto učinio", kaže akademik Esad Duraković. 

- Moram biti pesimističan. Inzka ne želim povrijediti lično, ali njegov mandat i pozicija su oličenje evropske neučinkovitosti, jalovosti, birokratiziranosti… Apsolutno ništa učinio nije, prespavao je mandat, a uzimao je novac svakog mjeseca. Ništa nije učinio, a bio je dužan. Njegova pozicija ga obavezuje na to - istaknuo je Duraković te dodao da "ako PIC ne dopušta posezanje za bonskim ovlaštenjima - morao je govoriti jasnije i žešće da su mu ruke vezane i da postoje problemi u BiH".

- Njegov zahtjev od prije dan-dva – da NSRS povuče priznanja ratnim zločincima. Zašto ranije nije nametnut zakon o zabrani negiranja genocida? Ovo sada, to je žargonski jeftina politička finta, trik, zamazivanje očiju, da na kraju svog mandata nešto učini. Ti ljudi, Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić, odlikovani su, jer su bili kreatori ovog entiteta, koji je nastao na masovnim grobnicama. Oni su ga stvorili. Normalno je da oni njima daju odlikovanja - to govorim s pozicije NSRS - istaknuo je Duraković za N1

- Međunarodna zajednica, visoki predstavnik, priznaje takav entitet, Srebrenicu su dali na upravljanje institucijama koje su izvršile genocid, a onda zahtijevaju da se povuku priznanja ljudima koji su stvorili entitet. Gdje je tu paradoks – u odnosu međunarodne zajednice. Dopustili su da postoji entitet RS, a ne dopuštate da budu odlikovani oni koji su ga stvorili - izjavio je Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...