RASTU NAPETOSTI IZMEĐU ANKARE I WASHINGTONA: Turski ministar policije optužio SAD da je preko FETO pokreta planirao državni udar 2016., a oštro je kritizirao i Evropu

Novi američki državni sekretar Antony Blinken kazao je nedavno kako za SAD "nije prihvatljiva ideja da Turska kao strateši partner bude na istoj liniji s našom najvećom suparnicom Rusijom".

  • Svijet

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 1

Još nije poznato u kojem će se pravcu odvijati budući odnosi između Turske i Sjedinjenih Američkih Država nakon dolaska na vlast Joea Bidena, ali sudeći prema prvim porukama koje su razmijenili visokorangirani dužnosnici dviju administracija, moguće je očekivati vrlo turbulentan period.

Novi američki državni sekretar Antony Blinken nedavno je kazao kako za SAD "nije prihvatljiva ideja da Turska kao strateši partner bude na istoj liniji s našom najvećom suparnicom Rusijom".

Normaliziranju u dobroj mjeri poljuljanih odnosa između dvije države svakako nije doprinijela najnovija izjava Suleymana Soylua, ministra unutrašnjih poslova Turske, u kojoj je direktno optužio SAD za orkestriranje pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine. Ministar Soylu izjavio je to u razgovoru za turski list "Hurriyet", nakon čega je reagirao američki State Departmant koji je odbacio optužbe i nazvao ih "potpuno pogrešnim".

No, Soylu ističe kako je "SAD upravljao pokušajem državnog udara dok ga je Gulenova mreža provodila". On je optužio i Evropu da je bila "entuzijastična" glede potencijalnog uspjeha državnog udara 2016. godine.

"Posve je jasno da su Sjedinjene Američke Države stajale iza pokušaja državnog udara 15. jula. FETO ga je pokušao izvesti po naredbi SAD-a", rekao je Soylu.

Podsjećamo da je u to vrijeme na čelu SAD-a bio predsjednik Barack Obama, a Joe Biden je bio potpredsjednik.

Ova izjava turskog ministra unutrašnjih poslova dolazi u vrijeme ozbiljnih napetosti između Ankare i Washingtona, ali i u trenutku kada se u samoj Turskoj ponovo bude protesti protiv vladajućeg režima.

("SB", Advance.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...