TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SVIJET: Na putu kući s utakmice iz Beograda srušio se avion i u smrt odveo neke od najboljih engleskih nogometaša, pilot je napravio kobnu grešku…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 06. Feb. 2021  06. Feb. 2021

  • 0

Na današnji dan prije 63 godine dogodila se nezapamćena tragedija, najveća u kupskoj historiji Manchester Uniteda.

Momčad Manchester Uniteda vraćala se tog dana iz Beograda s utakmice Kupa evropskih prvaka protiv Crvene zvezde, ali je avion morao sletjeti na minhenski aerodrom zbog nadolijevanja goriva. Uprkos dva neuspješna polijetanja, kapetani James Thain i Kenneth Raymen su, umjesto da noće u Münchenu, odlučili probati poletjeti i po treći put.

Za vrijeme trećeg pokušaja, počeo je padati snijeg te se na kraju piste stvorio mokri sloj snježnog pokrivača. Kada je pri polijetanju avion prešao preko mokrog snijega, znatno je usporio zbog čega je bilo nemoguće poletjeti te je probio ogradu na kraju piste i krilom udario u zgradu, koja je, srećom, bila nenaseljena. Od 44 osobe u avionu, 21 je poginula na mjestu nesreće. Od igrača Uniteda, poginuli su Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan.

Nesreću u Munchenu nisu preživjela ni osmorica novinara koja su pratila slavni engleski klub.

Tragedija je odjeknula u svijetu, jer je Manchester United, predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. "Busbyjeve bebe", kako su ih zvali po njihovom menadžeru Mattu Busbyju, imali su priliku postati tek treća premijerligaška momčad sa tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktuelni branioci Charity Shielda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije, razmišljalo se čak o gašenju kluba, ali je United nastavio pobjedom rezervi nad Sheffield Wednesdayem, koji su nosili dresove bez imena na leđima. "Crveni đavoli" uspjeli su dogurati do finala FA kupa te su u prvom susretu polufinala Lige prvaka svladali Milan na Old Traffordu. Real, kasniji pobjednik, kao i Crvena zvezda, založili su se za ideju da se naslov dodijeli Manchesteru, ali prijedlog nije prošao.

Deset godina kasnije, druga generacija "Busbyjevih beba" osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...