HALJEVAC ŽESTOKO ODGOVARA NAKON OBJAVE DAMIRA NIKŠIĆA: “Od luckastog, nafuranog papka ne možemo ništa drugo ni očekivati”

"Građani, civili su bili najveće žrtve u posljednjem ratu i to je poražavajuća činjenica", napisao je Nikšić povodom godišnjice masakra na Markalama.

  • Mini market

  • 06. Feb. 2021  06. Feb. 2021

  • 4

Vijećnik Općinskog vijeća Centar Sarajevo Sulejaman Haljevac Memo reagirao je nakon što je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić napisao kako su "Markale simbol ratnog zločina, ali i simbol ratnog profiterstva".

- Građani, civili su bili najveće žrtve u posljednjem ratu i to je poražavajuća činjenica - napisao je Nikšić povodom godišnjice masakra na Markalama.

- Ratni zločini protiv civila su zločini protiv čovječnosti, anticivilizacijski čin, a Markale su jedan od simbola ratnog zločina i stradanja nedužnih civila.

No, postoje i oni koji tvrde da bi Markale isto tako mogle biti i simbol ratnog profiterstva. Neki od njih idu tako daleko da tvrde da se na sarajevskim pijacama generalno, pa i na Markalama, između ostalog, radilo i o organizovanoj pljački civila/građana Sarajeva tokom rata.

Kažu da se po basnoslovnim cijenama prodavala ne samo roba koja je švercovana u grad kroz “Tunel spasa”, već i sadržaj paketa humanitarne pomoći namijenjene upravo civilima, tj. građanima Sarajeva. (Jedino je, vele, IKAR konzerva dolazila do građana zato što je bila takvog okusa da je ni gladan pas nije htio jesti pa nije imala nikakvu “tržišnu vrijednost”).

Ako je ovo istina, onda to čini masakr na Markalama još tužnijim i kompleksnijim, jer su se civili/građani Sarajeva našli na ovom mjestu na današnji dan 1994. ne samo zato što su bili u potpunosti prepušteni sebi, da se sami snalaze i preživljavaju u ratnim uvjetima, već i što su bili izloženi iznudi, tj. prisiljeni da pored švercovane robe kupuju i humanitarnu pomoć koja im je praktično pripadala i koja im je morala biti podijeljena na siguran i organizovan način u toj trećoj ratnoj godini.

Iskreno se nadam da se radi samo o teoriji zavjere. Ali, ako je samo dio toga istina, možda je vrijeme da barem nezavisno novinarstvo istraži fenomen ratnog profiterstva za vrijeme opsade.

Danas, pak, sjetit ćemo se s bolom svih nevinih žrtava i svako na svoj način odati im počast. Neka im je vječna slava! – napisao je Nikšić, piše "Hayat".

Haljevac je na svom Facebook profilu objavio:

Kako je završio Akademiju likovnih umjetnosti u to neću da ulazim, kako se uhvatio onog Zvonke iz MZ shvatio sam da je...

Posted by Sulejman Memo Haljevac on Friday, February 5, 2021

- Kako je završio Akademiju likovnih umjetnosti, u to neću da ulazim. Kako se uhvatio onog Zvonke iz MZ, shvatio sam da je baš pak*u veliki i kada je rekao neprovjereno da sam u NO Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturnog-historiskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, onda sam shvatio da od onog luckastog, nafuranog papka koji je bio daleko od ratnih dešavanja u gradu, heroju Sarajevu, ne možemo ništa drugo ni očekivati nego da se ovakvim ružnim komentarima igra sa osjećajima nas čiji su najbliži taj dan bili na Markalama. Tog prokletog dana, sam k'o šejtan se vrtio oko majke Nadže i molio je da nam kupi 4 krompira i luk da napravi kljukušu. Otišla je. Poslije smo na tranzistoru čuli za granatu koju su bacili agresori. Plakao sam satima, a tata mi je samo rekao, ti si kriv. Tek u 20.38 sati mama se javila i rekla da je sve uredu, ali sutra će tek biti s nama. Teta Mirsada, koja je imala telefon, mi je taj dan rekla najljepšu rečenicu u mom životu ('Nadža je dobro'). Mnogima taj dan niko nije javio i nisu imali poziv.  Tako šu****u mali, uzimaj taj keš od ovog napaćenog naroda, pravi performanse sa svojim glodarima, ali nemoj nam udarati u sjećanja i naše najmilije. Nikome se na ovom dunjaluku ne ponovilo – objavio je Haljevac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...