TRI ZEMLJE MOGU ODAHNUTI: Joe Biden suspendirao Trumpove sporazume, Blinken potvrdio da je započeo proces poništavanja...

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhićenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department.

  • Svijet

  • 07. Feb. 2021  

  • 0

Bidenova administracija saopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene u Trumpovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni tajnik Antony Blinken saopćio je da su Sjedinjene Države “suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj suradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden”.

Takozvani sporazumi “sigurne treće zemlje”, koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhićenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom ožujka 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u saopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sustav, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja obitelji razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...