NI U NJEMAČKOJ NIJE KAO ŠTO JE NEKAD BILO: Polovnjaci su sve skuplji, ovo su trenutno najtraženiji automobili

Njemačko tržište automobila u januaru je palo za 30 posto zbog pandemijskih mjera i ekonomske neizvjesnosti.

  • Auto

  • 07. Feb. 2021  

  • 0

Trenutno raste samo e-mobilnost koju financira država, dok s druge strane rabljeni automobili postaju znatno skuplji. U prosjeku, kupci trenutno moraju platiti polovni automobil oko 800 eura više nego u januaru 2020. godine.

Indeks cijena polovnih automobila, skraćeno AGPI, zabilježio je rast cijena već krajem prošle godine, dok je na početku ove godine i znatno premašeno.

Ako se pogledaju segmenti vozila, poskupljenja su uglavnom zabilježena za male automobile i vozila srednje te više srednje klase gdje je porast cijene od tri ili četiri posto postao jasan. Mali automobili u prosjeku koštaju 11.344 eura, vozila srednje klase 21.376 eura, a automobili više srednje klase čak 27.958 eura. Svi ostali segmenti kretali su se u prosjeku s rastom cijena do najviše oko dva posto. Iznimka su kombiji i minibusi koji su pojeftinili za gotovo jedan postotni bod. Krivulja cijena bila je slično konstantna unutar dobnih segmenata.

Ova su vozila zabilježila maksimalan rast cijena od oko jedan posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...