MLADEN BOSIĆ RAZOTKRIO VOŽDA IZ LAKTAŠA: „Dodik želi postati lider svih Srba, Vučić ga drži na oku jer odlično zna njegovu…“

"Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku. Treba se samo sjetiti Dodikovog odnosa prema liderima iz Srbije koji su ga podržavali i zaključak mu nije teško donijeti", kaže visoki funkcioner SDS-a Mladen Bosić.

  • Politika

  • 07. Feb. 2021  07. Feb. 2021

  • 4

Govoreći o odnosima zvaničnog Beograda i Banjaluke u svjetlu posljednje Dodikove izjave da je prošao sve predsjednike u Srbiji, bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić u izjavi BN-u podsjeća da je Slobodan Milošević bio politički otac Dodika i da je njegovom odlukom došao na vlast kada je napravio aranžman sa zapadom o rušenju tadašnje vlasti.

"Dodik mu je za uzvrat okrenuo leđa kada mu je bilo najteže i aktivno učestvovao u njegovom rušenju sa vlasti. Preporučio bih Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik uputio Miloševiću iz tog vremena. Vjerujem da bi slično pismo napisao i njemu ako mu se ukaže prilika", smatra Bosić.

On dalje podsjeća da je Vojislav Koštunica je u početku imao rezerviran stav prema Dodiku, svjestan njegovog odnosa sa zapadom i uloge koju je imao u bombardovanju Srbije 1999.g. ali mu je najviše pomogao kada je došao na vlast 2006. kupovinom Telekoma RS-a.

"Taj novac je omogućio Dodiku da učvrsti vlast, ali i da se mnogi obogate iz njegovog okruženja kriminalnim aferama kao što je bila izgradnja zgrade Vlade u Banja Luci. Kada je Koštunica otišao sa vlasti Dodik se potrudio da mu se više nikada ne javi na telefon", kaže Bosić u izjavi BN-u.

Dodaje da je najbliži odnos Dodik imao sa Borisom Tadićem i njegovom partijom.

"Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto, Dodikovih nastupa na DS-ovim mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana fraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva", navodi Bosić.

Prema njegovim riječima, Vučić je svjestan da u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane "lider svih lidera kod Srba", a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije.

"Poznato je da su mu čak predlagali da se kandiduje za predsjednika Srbije kao najveći među Srbima", kaže Bosić i dodaje da je sadašnja situacija u Srbiji sa nejakom opozicijom podgrijala stari žar, a tajni susreti sa vladikom Grigorijem, kao i namjera da se umiješa u izbor patrijarha, razgolićuju prikrivene namjere.

"Odatle prava panika u SNSD-u da bi mogli izgubiti politički monopol u Beogradu koji su do sada imali kao političari iz Republike Srpske. Panika je i razlog za posljednje tragikomične Dodikove izjave date u kontekstu odnosa sa vladikom Grigorijem da pravoslavni sveštenici ne treba da se mješaju u politiku", navodi Bosić i dodaje:

"Pa nije nam baš toliko kratko pamćenje da se ne sjećamo Grigorijeve uloge kao glavnog SNSD-ovca u Hercegovini, a koji je i danas član Senata predsjednika Republike Srpske".

"Gubitak Dodikovog političkog monopola u Beogradu otvara prostor da se prikaže stvarni karakter Dodikove politike, a to bi neminovno dovelo i do razotkrivanja ogromnog novca od kriminala i pljačke Republike Srpske, koji je završio u nekretninama i poslovima u Srbiji. A to je uslov za strmoglavi pad korumpiranog režima u Republici Srpskoj", zaključuje Bosić u izjavi za BN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...