KURZ OTIŠAO KORAK DALJE OD MERKEL: Austrija definitivno želi proizvoditi ruske ili kineske vakcine

Predsjednik austrijske vlade Sebastian Kurz izjavio je u intervjuu za Welt am Sonntag da bi htio da njegova zemlja u okviru borbe protiv pandemije covida-19 proizvodi u farmaceutskim pogonima vakcine iz Kine i iz Rusije.

  • Svijet

  • 07. Feb. 2021  

  • 2

Kurz je rekao da je za to preduslov da se dotične vakcine odobre na nivou Europske unije pri nadležnim regulatornim agencijama, konkretno bi bila riječ o EMA-i (Europska agencija za lijekove). Izjavu austrijskog konzervativca iz ÖVP-a prenose dalje austrijski i njemački mediji:

"Ne treba biti nikakvih geopolitičkih tabua"

"Austrija bi definitivno potom išla za tim da proizvodne kapacitete odgovarajućih domaćih kompanija stavi na raspolaganje ruskim ili kineskim vakcinama."

"Isto kao i proizvođača iz drugih zemalja", dodao je.

"Riječ je o tome da se što je prije moguće dobije puno sigurnih vakcina, svejedno ko ga je razvio", naglasio je Kurz.

On je u četvrtak javno podržao EMA-ino ispitivanje vakcina iz Rusije i iz Kine, rekavši pritom da tu "ne treba biti nikakvih geopolitičkih tabua".

"Vakcinisao bih se ruskom ili kineskom vakcinom ako ih odobre u Europi"

U intervjuu su ga pitali i to bi li se vakcinisao ponuđenom vakcinom Sputnik V ili nekim od vakcina iz Kine.

"Da, ako bi te vakcine bile odobrene u Europi", odgovorio je i dodao:

"Kod vakcina se radi samo o učinkovitosti, sigurnosti i o brzoj dostupnosti, a ne o geopolitičkim borbama."

Predsjednik vlade Austrije još je istaknuo i to da su trenutno građani "suboptimalno" opskrbljeni vakcinama protiv covida-19, odnosno da je vakcina premalo za planirani i dogovorene program i ritam cijepljenja. Čak je i EMA-i predbacio da svoj posao s odobravanjem vakcina u ovim uslovima radi "birokratski i sporo".

Austrija je inače, izvijestile se zdravstvene službe, u prethodnih 24 sata registrirala 1317 novozaraženih koronavirusom.

Podsjećamo, nedavno je njemačka kancelarka angela merkel izjavila da je sklona korištenju ruske vakcine protiv Covida-19 u Europi nakon pozitivnih naučnih rezultata o njenoj učinkovitosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...