CVIJANOVIĆ IZGUBILA KONTROLU: "Moramo biti svjesni zle namjere i gadosti koje je..."

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nikada nije ponašao u skladu s međunarodnim pravom, kao ni njegovi prethodnici koji su mimo mandata nametali zakone i sankcionisali ljude.

  • Politika

  • 07. Feb. 2021  

  • 7

Cvijanovićeva je ocijenila kao bezobrazan i nervozan potez visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka traženje vraćanja povelja od određenih pojedinaca, jer je, kako navodi, suočen s činjenicom da je od njega zatraženo da se ponaša u skladu s međunarodnim pravom što nikada nije činio.

- U Narodnoj skupštini bi bilo sasvim dovoljno da se prepozna šta su namjere političkih partija u RS-u, odnosno da su jednoglasno iskazale opredjeljene o Inzkovom zahtjevu. Zato ne vjerujem da bi moglo da bude neozbiljnih poslanika koji bi se ponašali drugačije od svojih partija, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su visoki predstavnici u BiH ostavljali ljude bez prava da se obrate bilo kojoj sudskoj instituciji.

- Zamislite, oni koji promovišu ljudska prava i pričaju o demokratiji, vladavini prava i pravnoj državi su brojne porodice u Srpskoj ostavili bez bilo kakve pravne zaštite. Ostavili su ih bez dokumenata, poslova u javnoj sferi i sada nam drže predavanje, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Inzko se oglušio o međunarodnu obavezu, a to je da mora da obavještava šta radi.

- S obzirom na to da je i RS zatražio da to uradi konačno jednom u okviru mandata na način kako je propisano i da sebi ne pribavlja ovlaštenja koja nema po međunarodnom pravu, onda je krenuo sa zahtjevom kako da se ponaša ad hoc skupštinsko tijelo, navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da sve to pokazuje Inzkovu nervozu i zlu namjeru.

- Moramo biti svjesni zle namjere koja je najviše vezana za činjenicu i sve gadosti koje je izrekao braneći takav svoj potez koji je bio nepotreban. Umjesto da dođe i obrati se narodnim poslanicima, on je odlučio da vrijeđa i truje, te da dodatno zakomplikuje odnose u BiH, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je Inzko odlučio i da drži predavanje ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...