PAPA FRANJO UPOZORAVA VLASTI NA BALKANU: "Dramatično na balkanskoj ruti, zaštitimo djecu koja putuju bez..."

Papa Franjo zatražio je da vlasti u zemljama kroz koje prolaze migranti, obrate posebnu pažnju na hiljade maloljetnika koji putuju bez pratnje, upozorivši na dramatičnu situaciju na balkanskoj ruti.

  • Društvo

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 1

Papa je uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima, koji se obilježava danas, istaknuo da su maloljetnici koji putuju bez pratnje, posebno ranjivi i apelovao na njihovu zaštitu, prenosi Tanjug pozivajući se na "Vatikan News".

“Nažalost, među onima koji su iz različitih razloga prinuđeni da napuste domovinu, uvijek su desetine djece i mladih koji su sami, bez porodica i izloženi brojnim opasnostima. Osigurajamo da djeci i adolescentima, koji su krhki i bespomoćni, ne nedostaju neophodna briga i povlašteni humanitarni kanali”, rekao je Papa.

Većina maloljetnih migranta koji prolaze balkanskom rutom prema bogatim zemljama Zapada, dolazi iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka i Irana, kao i migranti iz sjeverne Afrike, kojima je balkanska ruta sigurnija za kretanje od mediteranske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...