POLITIČKA ANALITIČARKA IVANA MARIĆ: "U Mostaru se neće ništa desiti bez kontrole Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, SDA UVIJEK IZVUČE DEBLJI KRAJ"

Ona je rekla da se u ovom gradu neće ništa desiti bez kontrole vrha SDA i HDZ-a, odnosno Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, iako su obojica istaknula da su stvari u rukama odbora tih stranaka u Mostaru.

  • Mini market

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 3

Ivana Marić, bh. politička analitičarka, gostujući u "Newsroomu" televizije N1, kazala je da su rezultati izbora u Mostaru pokazali da HDZ i SDA očigledno ne smetaju Mostarcima te da se postavlja pitanje jesu li im izbori uopće trebali.

“Bili smo uz Mostar, nadali smo se da će izglasati promjene. Većina Mostaraca nema zamjerku na SDA i HDZ u vlasti, da im ne smeta ono što su radili. Pitanje je da li su im uopće trebali izbori, posebno kada znamo s kakvim se problemima susreće Mostar, kada su to najmanje nacionalni problemi. Glasali su po nacionalnoj osnovi, imamo očekivanu situaciju. SDA i HDZ glume neprijateljstvo, a opet će formirati vlast”, rekla je Marić.

Ona je rekla da se u ovom gradu neće ništa desiti bez kontrole vrha SDA i HDZ-a, odnosno Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, iako su obojica istaknula da su stvari u rukama odbora tih stranaka u Mostaru, piše N1.

“SDA je u najdužoj koaliciji s HDZ-om, preko 30 godina. Jako dobro podijele funkcije, ali ono što ne žele uraditi – jeste preuzeti odgovornost. Sada su uvukli SBB i DF, time su uništili ove dvije stranke. Nisam sigurna da li će ući u Parlament na narednim izborima. Sada to žele da urade s Našom strankom i SDP-om. Kompletan plijen su podijelili, zašto bi bilo drugačije u Mostaru”, kazala je Marić.

Sada se spinuje, istaknula je, i podsjetila kako su i HDZ i SDA prije izbora u Mostaru govorili kako je “glas za Bh. blok glas za SDA” i obratno, “glas za Bh. blok je glas za HDZ”.

“Zašto ih sada pozivaju da glasaju za njihovog kandidata? SDA i HDZ su podijelili 600 miliona u prethodnom periodu. Dogovorit će se i za dalje, ali im neko treba kao farsa, da uprljaju Bh. blok”, rekla je za N1.

Prema njenom mišljenju, Mario Kordić će biti gradonačelnik Mostara.

“SDA uvijek izvuče deblji kraj. Ne znaju pregovarati. Tihić je to bolje znao, znao je izvući nešto za SDA i Bošnjake. Mjesto gradonačelnika nije toliko bitno, SDA je odobrio Bešlića, pitanje je zašto se ne dogovore – jer će svakako podijeliti plijen. Tako to oni gledaju, kao plijen. Bitni su odjeli, to je trgovina. Gradonačelnik neće moći donositi odluke sam. Praksa je da podijele resore i svako u svom području radi što želi”, navela je.

“Svako će sa svojim resorima raditi što želi, dogovorit će se oko budžeta, ali treba im neko da ih prikrije. Bh. blok im neće to dozvoliti ovaj put, jer zašto im davati alibi? Ovo nije nikakva nova koalicija, nisu ovo nove stranke, politiku neće promijeniti”, izjavila je za N1.

OHR bi, prema njenim riječima, mogao djelovati u Mostaru i vratiti glasanje u statutarne osnove.

“Ako bi vratili to na krug da Baralija bude u kugli za izbore, možda bi se moglo nešto promijeniti. SDA je trebala dati podršku Bh. bloku, SDA to nije ispoštovala. Sada ih proglašavaju izdajicama”, kazala je.

Ona je dodala kako se ranijih godina pokazalo da SDA i HDZ dođu do određene tačke u dogovoru, a kada treba preuzeti odgovornost za odluke – prebacuju odgovornost.

Podsjećamo, u petak, 5. februara, sjednica Gradskog vijeća Mostara je prekinuta zbog nedostakta kvoruma. Nastavak je zakazan za srijedu. Nakon što nije prošao zahtjev Kluba Bošnjaka, vijećnici "Koalicije za Mostar" napustili su sjednicu GV Mostar. Bh. blok je tražio nastavak sjednice u srijedu u 13 sati s obzirom na to da nema dvotrećinske većine glasova, odnosno kvoruma za glasanje u drugom krugu glasanja. Odluka je izglasana te je sjednica prekinuta. "Koalicija za Mostar" tražila je prekid sjednice zbog dodatnih konsultacija nakon prvog kruga glasanja.

U prvom krugu glasanja Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH, dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz SDA 11, a Irma Baralija iz Bh. bloka 5 glasova. Suzdržanih je bilo pet. S obzirom na to da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova, ulazi se u drugi, u koji su ušli Guzin i Kordić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...