ŠTA SE KRIJE IZA POSLJEDNJE PORUKE VLADIKE GRIGORIJA: “Novi patrijarh treba da bude iz broja onih koji NEĆE SVAKOME POPUŠTATI"

“Važno je da se molimo Bogu da naša crkva ponovo dobije prvojerarha (patrijarha) i da on bude dobar. Svi smo zabrinuti i mislimo se ko li će to biti. I ja sam jedan od tih koji se brine, iako Jevanđelje govori da se ne brinem”, rekao je na svojoj besjedi tokom nedjeljne liturgije episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić.

  • Regija

  • 08. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 1

On je u svom obraćanju vjernicima u hramu Svetog Save u Diseldorfu, povodom obilježavanja praznika posvećenom Svetom Grigoriju Bogoslovu, istakao da je pomenuti svetac svojevremeno govorio kako prvojerarh treba da bude “onaj koji će izazivati zavist, a ne sažaljenje”.

“On treba da bude iz broja onih koji neće svakome popuštati, nego će se, ako je to interesu višeg dobra, znati da se usprotivi”, citirao je vladika sveca po kojem je dobio i ime, poručujući da riječi Grigorija Bogoslova jednako važe danas, kao što su važile i u vreme kad ih je izgovorao.

“Ovih dana je važno da se molimo Bogu i da naša crkva ponovo dobije prvojerarha i da on bude dobar. I svi smo zabrinuti i svi mislimo: “Bože, ko li će to biti?” I ja sam jedan od tih koji je zabrinut, iako Jevanđelje govori da se ne brinem”, rekao je on.

Vladika je dodao da je pomenuti svetac bio carigradski patrijarh i najveći bogoslov, koji se dobrovoljno odrekao vlasti.

“To je ono što je pouka. Kad sam noćas i ovih dana mislio o svim svojim životnim promašajima, pomislio sam da će me možda spasiti to što se zovem Grigorije i što mi je zaštitnik Grigorije Bogoslov. On je bio čovek koji je govorio ono što misli i koji je zbog toga patio. On je bio svet, a ja sam grešnik. Pa, kad je on stradao kao svet, kako da ja ne stradam kao nesvet”, podvlači on, poručujući da svi mogu da nauče od svetitelja kao što Grigorije Bogoslov.

“Ako hodiš – hodi. Ako si uspravan – budi uspravan. Ako si ti uspravan, a brat je pao, ne osuđuj ga, već mu pruži ruku. Ako si na vlasti, bilo to crkvena ili zemaljska, ne uznosi se, nego se smiri, jer ćeš pasti kad – tad. To je Jevanđelje, to je Sveti Grigorije Bogoslov, to je snaga”, naglasio je episkop diseldorfski i cele Nemačke.

Podsjećamo, 18. februara će episkopi Srpske pravoslavne crkve će birati novog patrijarha-

Čitavu besedu vladike Grigorija možete pogledati na linku ispod:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...