PRVACI PMP-a OTKRILI ŠOKANTNE DETALJE: "Baralija je rekla da im smeta ratna prošlost Semira Drljevića, NEĆEMO JE PODRŽATI. Zalihić je pod ucjenom povukao kandidaturu" (VIDEO)

Predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević Lovac i Adela Gosto, također iz Prve mostarske partije i vijećnica u Gradskom vijeću Mostara, večeras su na partijskom Facebook kanalu emitovali podcast gdje su iznijeli pregršt detalja za koje mostarska javnost nije znala, a koji su prethodili samim izborima, kao i pregovorima stranaka nakon izbora.

  • Mini market

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 1

U vrlo otvorenom i direktnom dijalogu prvaci Prve mostarske partije otvoreno su prozvali čitav niz zvaničnika drugih stranaka, prije svega Irmu Baraliju i Salema Marića.

Podcast je snimljen povodom preporuke visokog predstavnika Valentina Inzka da se ponovi prvi krug izbora gradonačelnika Mostara, jer je održavanjem javnog glasanja prekršen Statut.

Kao što je poznato, Prva mostarska partija ima dva vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća i njihovi glasovi su neophodni ukoliko probosanske stranke žele izabrati gradonačelnika iz svojih redova.

Sagovornici su na početku istaknuli da oni nisu u koaliciji s Bh. blokom, već su dali podršku programu Bh. bloka, a koji je dijelom nastao i prijedlozima Prve mostarske partije.

Za sam sporazum o Mostaru, koji su potpisali Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kažu da je „prevara, koja im je uspjela“, a da ih „politika Sarajeva i obračuni u Sarajevu ne zanimaju“.

O odnosima Prve mostarske partije i Bh. bloka, Adela Gosto je podsjetila na sastanak kada se vijećalo da li će kandidati ići na zajedničku listu te je istaknula da je „PMP već tada naišao na otpor Naše stranke“.

„Irma Baralija je pred svima rekla da ima problem sa ratnom prošlošću prije svega predsjednika PMP-a Semira Drljevića Lovca i da podrška PMP-a smeta politici Naše stranke“, rekla je Gosto.

Predstavnici Naše stranke su zatim ignorisali Skupštinu PMP-a održanu prije izbora, a došli su samo predstavnici SDP-a. Arman Zalihić je tada istaknuo da će biti kandidat Bh. bloka za gradonačelnika ukoliko se osvoji dovoljan broj mandata", rekla je Gosto.

Zatim je Adela Gosto podsjetila da je Arman Zalihić do samog kraja bio jedini kandidat Bh. bloka za gradonačelnika.

„Irma Baralija se nikada nije izjasnila da to želi biti. Tek desetak dana pred konstituirajući sjednicu GV Mostara, Irma Baralija donosi odluku da želi da se kandiduje.

Ja sam bila pozvana na taj sastanak. Nakon čestitki za osvojena vijećnička mjesta, Irma Baralija je rekla da će se sada odlučivati da li će se Bh. blok raspasti ili će ostati. Tada sam sama shvatila da, ukoliko Irma Baralija bude kandadatkinja za gradonačelnicu, a ujedno i Arman Zalihić za gradonačelnika, samim tim dijeli se Bh. blok. U tom momentu Arman Zalihić povlači svoju kandidaturu. Ucjena političkog Sarajeva na SDP, na Armana Zalihića. Irma Baralija ostaje kao jedini kandidat", istaknula je Adela Gosto iz PMP-a.

Gosto i Drljević su zatim istaknuli da je to razlog zašto PMP nije podržao Irmu Baraliju te su naglasili da je, i „da se sto puta kandiduje, neće podržati“.

Gosto je otkrila i da je na sjednici kada je Salem Marić predložen za predsjedavajućeg Vijeća, Irma Baralija bila suzdržana te da je samo ona bila protiv Marića dok ne dokaže da nije učestvovao u krađi glasova.

Drljević je istaknuo da ih je SDP razočarao, jer četiri mjeseca lobiranja PMP-a za Zalihića nije urodilo plodom, ali da i danas misli da je je njegov izbor kompromis za skidanje ucjene s građana Mostara.

Gosto je otkrila i da Tarik Tanović iz Naše stranke nije dozvolio PMP-u da potpiše podršku Bh. bloku i da je umalo došlo do incidenta, jer je, kako kaže Drljević, Tanović došao da ga isprovocira.

Gosto je zatim istaknula da je Arman Zalihić bio kandidat za gradonačelnika, bez problema bi od PMP-a dobio podršku.

„Irma Baralija ne dolazi u obzir“, naglasila je Gosto, a Drljević je dodao „da su PMP pustili da lobira za Zalihića, a onda je došla kandidatura Baralije“.

U zaključku razgovora, i Gosto i Drljević su istaknuli da je sada „vrijeme razotkrivanja“ i da je odnos PMP-a s Našom strankom „nikakav“ i da ubuduće „neće imati ništa s njima“.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...