SJEVERNA KOREJA U VELIKIM PROBLEMIMA: Izvještaj UN-a otkrio opasne namjere diktatora Kim Jong-una

Ujedinjeni narodi uveli su 2006. godine sankcije Sjevernoj Koreji i Vijeće sigurnosti postepeno ih je pojačavalo kako bi joj presjeklo kanale finansiranja nuklearnih i balističkih projektila.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 0

Sjeverna Koreja razvijala je i u 2020. godini civilne i vojne nuklearne programe, kršeći međunarodne sankcije, izjavio je u ponedjeljak diplomata Ujedinjenih naroda, upućen u sadržaj povjerljivog godišnjeg izvještaja.

Ujedinjeni narodi uveli su 2006. godine sankcije Sjevernoj Koreji i Vijeće sigurnosti postepeno ih je pojačavalo kako bi joj presjeklo kanale finansiranja nuklearnih i balističkih projektila.

Svake godine neovisni izvjestoci podnose Odboru Vijeća sigurnosti UN-a za sankcije Sjevernoj Koreji izvještaj o njihovoj provedbi.

U 2020., Pjongjang nije testirao nuklearne ni balističke projektile, ali je “najavio pripreme za testiranje i proizvodnju novih bojevih glava za balističke projektile i za razvoj taktičkog nuklearnog oružja”, stoji u najnovijem povjerljvom izvještaju, prema navodima neimenovanog diplomate.

Pjongjang je “proizvodio fisijski materijal, servisirao nuklearne objekte i razvijao infrastrukturu za balističke projektile”, pokušavajući i dalje u inozemstvu nabaviti materijal i tehnologiju za nuklearne programe, utvrdili su izvjestioci.

Sjeverna Koreja pokazala je na vojnim paradama nove interkontinentalne i raketne sisteme kratkog i srednjeg dometa i one postavljene na podmornicama, stoji u izvještaju, prema svjedočenju diplomate.

Godine 2019., izvjestioci su utvrdili da je Sjeverna Koreja izvozom ugljena zaradila najmanje 370 miliona dolara, što joj, prema sankcijama, nije dopušteno. U julu 2020. čini se da je izvoz ugljena najvećim dijelom prekinut.

Prekid izvoza vremenski se poklopio s optužbom više od 40 zemalja da Sjeverna Koreja krši ograničenje uvoza naftnih derivata. Godišnji limit od 500 hiljada barela višestruko je premašen, tvrde izvjestioci pozivajući se na slike i podatke koje im je dostavila neimenovana zemlja.

U misiji Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa da komentiraju informacije iz izvještaja.

U pismu priloženom izvještaju iranski ambasador pri UN-u Madžid Takht Ravanchi napisao je da preliminarna analiza informacija iz izvještaja navodi na zaključak da su u istrazi možda korištene “netačne informacije i fabricirani podaci”, navodi Reuters, koji je dobio uvid u dokument.

Pjongjang je prošle godine uveo strogi lockdown kako bi suzbio širenje koronavirusa koji je desetkovao trgovinsku razmjenu s inozemstvom, nanoseći tešku štetu ekonomiji, već pogođenoj sankcijama.

Kim je u januaru objavio da njegova petoljetka nije postigla zadane ciljeve. Pokušao je ubrzati privredni rast i poboljšati snabdijevanje strujom, ali UN svjedoči o hroničnoj nestašici struje i hrane, a situaciju su dodatno pogoršale sankcije, Covid-19 i velike poplave.

Predstavnik State Departmenta izjavio je u ponedjeljak da američki kabinet priprema novi pristup Sjevernoj Koreji, koji uključuje saradnju sa saveznicima na analizi “mogućnosti kontinuiranog pritiska i potencijala za diplomatiju u predstojećem razdoblju”.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i bivši američki predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali ostali su ukopani na pozicijama koje definiraju američki apeli Pjongjangu da se odrekne nuklearnog oružja i sjevernokorejski zahtjevi da se ukinu sankcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...