POLITOLOG HUSEIN ORUČEVIĆ OTVORENO ZA „SB“: „Valentin Inzko je konačno napravio pravu stvar za grad Mostar, da su se ponovo brojali glasovi, Čović i Izetbegović ne bi bili toliko bahati…“

Husein Oručević, mostarski politolog i izvrstan poznavalac prilika u gradu na Neretvi, govorio je za "Slobodnu Bosnu" o proteklim izborima u Mostaru, komentirao najnoviju odluku Valentina Inzka o tajnom glasanju za izbor gradonačelnika te se osvrnuo na ključne probleme koji muče sve stanovnike grada na Neretvi.

  • Politika

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 3

Vrijeme je za rekapitulaciju izbora u Mostaru, kako ste Vi vidjeli izbore u gradu na Neretvi nakon 12 godina i može li se proglasiti pobjednik?

- Volio bih da ti mogu reći da je konačni pobjednik demokratija, jer mislim da smo to nekako očekivali, ali o konačnom pobjedniku, nakon cijelih, katastrofalno provedenih izbornih aktivnosti i procedura koje su kršene na svakom mjestu, od biračkih odbora, do nespremnosti GIK-a za organiziranje ovogodišnjih izbora i nemogućnosti da na neki način CIK i država pomognu povratku Mostara, mogu reći da smo imali jedan teatar, koji mogu nazvati teatrom C-klase. Mislili smo da ćemo odmah zaploviti u nešto što će nam dati mogućnost da konačno dobijemo i jednu i drugu vlast, bez kojih je Mostar skoro 12 godina. Dakle, ovdje govorimo o zakonodavnoj vlasti. Ono što se pokazalo jeste apsolutna nespremnost institucija BiH, ali evo, u slučaju, prije svega, grada Mostara, da naprave konačno i realiziraju izbore kako bi građani dobili one vijećnike i vijećnice za koje su stvarno glasali.

HUSEIN ORUČEVIĆ (Privatna arhiva)

Ovo govorim iz prostog razloga što je sve jasno, nakon što su rezultati otišli u CIK pa je izvršeno brojanje na 14 mjesta u gradu Mostaru, pokazalo se kolike su razlike između onoga što je izašlo iz gradskoga povjerenstva i onoga što je došlo iz CIK-a. Dakle, radi se tu o stotinama glasova različitih u odnosu na rezultate koji su iz Mostara došli u Sarajevo. Šta bi bilo, moje je pitanje, kada bi se sve vreće otvorile i ponovno izvršilo brojanje, da li bi tada rezultat i broj vijećnika uopće bio ovaj koji danas imamo u Gradskom vijeću? Dakle, radi se o jednoj igri, jednom igrokazu demokracije koji neće vratiti demokraciju u Mostaru nego će, ustvari, dovesti do posve suprotne situacije, dovest će do toga da Mostarci više neće imati povjerenja u institucije, a pogotovo neće imati povjerenje u demokraciju za koju su smatrali da se vratila u Mostar u julu mjesecu, kada je došlo do izvještavanja da će se desiti izbori, koji su nakaradno provedeni 20. decembra.

Kontempliranja nad demokracijom i njenim rezultatima i što dalje s njom, dovodi nas na ivicu ponora, koja je sada možda još gora od onoga kada vidimo da ti koji bi trebali provoditi procedure, koji bi se trebali držati poslovnika, koji bi trebali biti klasa, ne mogu reći politička elita, ali klasa, koja na neki način ipak poštuje institucije grada.

Kada govorim o bošnjačkom i hrvatskom dijelu grada Mostara i političkoj disperziji, dakle HDZ-u i SDA, oni se pozivaju na to da je on „stolni grad“, a drugi da je on vrlo važan u BiH, ni jedni ni drugi suštinski ne vole i ne podržavaju i ne žele institucije nego kažu „radimo po zakonu, kao što su radili i oni prije nas“. Pozivaju se na nekakve tradicije i običaje demokracije, kao što se na toj sjednici Gradskog vijeća pozivalo u prošli petak, ali i 2005. i 2009. godine. Kao da je naša demokracija „teška“ 250 godina, a nismo je ni okusili 12 godina. Govorimo o nedonošcima, govorimo o idiotima demokracije koji vjeruju da je provode, a ništa o njoj ne znaju. Možda još treba dodati da smo tu imali nekoliko vijećnika, među njima i vijećnika Bevandu, koji je upozoravao da pitanje tajnog ili javnog glasanja u vijeću kada je riječ o odabiru gradonačelnika može dovesti do ovoga do čega je dovelo, da  Inzko preporučuje da se sve ponovno vrati na početne, fabričke postavke i ponovno se izvrši glasanje prema kandidatima koji su određeni, dakle dvojica kandidata iz HDZ-a, SDA Guzin i Kordić te kandidatkinji koja dolazi iz Bh. bloka Irmi Baraliji.

Nadovežimo se na to pitanje, s obzirom na to da je Inzkova odluka ozvaničena, već su stigle brojne reakcije i slijeva i zdesna, iz HDZ-a i iz SDA, koje govore o tome kako je ovo nova šansa za Bh. blok, za Irmu Baraliju i kako Inzko na kraju mandata pogoduje građanskoj opciji u Mostaru. Što Vi mislite o svemu?

- Radi se o proceduri koja nije ispoštovana, a pošto ta gospoda, koja misle da je nešto građansko, hrvatsko ili bošnjačko, a to je i građansko, i hrvatsko, i bošnjačko, i srpsko, tako o BiH i govorimo, onda oni ne razumiju da ono što piše na papiru, ne piše bezveze, da to nije niko izmislio i da se radi o tajnome glasanju. To stoji u Statutu grada Mostara i Poslovniku Gradskoga vijeća, a to što ga gospoda nisu prakticirali, a vjerujem ni 80 odsto nisu pročitali kako trebaju da rade, onda im je to začudo da se Inzko postavlja u ime nekoga i za ime nečega, za ime i za snagu određene ideologije. Gospodo, ne radi se ni o kakvom pitanju da se Inzko postavlja na neko pitanje, vi biste trebali znati čitati, završili ste srednju školu, većina vas fakultete, boga pitaj kakve, čitajte Poslovnik, držite se Poslovnika, držite se procedura i neće biti problema. Inzko je ovdje konačno uradio pravi korak, Inzko je konačno onima koji su se prozvali vijećnicima, dao do znanja kakva su pravila. Inzko ovdje štiti institucije, štiti njene procedure, Inzko je konačno reagovao, jer ima na šta reagovati. Ušli ste u instituciju i poštujte pravila institucije.

Foto: SLOBODNA BOSNA/A. K.

Kada se podvuče crta, neki analitičari tvrde da su HDZ i SDA, zapravo, odavno dogovorili ishod izbora u Mostaru, da će gradom ponovno upravljati HDZ-ovac, gospodin Kordić, a da će, s druge strane, Čović popustiti i prestati s blokadama uspostave vlasti na federalnom nivou. Koliko ima istine u tome?

- Vrlo je moguće to o čemu govorite. To mi znamo iz proteklih desetina godina, dakle, oko dva desetljeća kako je to u Mostaru funkcioniralo. Međutim, ja ću se opet vratiti na ključnu stvar, a to su izbori u gradu Mostaru i nebrojanje, odnosno prebrojavanje glasova samo na 14 mjesta. Zašto o tome govorimo? Zato što ova snaga i bahatost koju pokazuju velike političke partije koje ne znaju šta su institucije, jer one se dogovaraju boga pitaj gdje, ne u Vijećnici, dakle oni se dogovaraju u kafanama, na janjetinama i tako dalje. Dakle, obojica tih o kojima govorimo se tamo dogovaraju, oni ne znaju šta su institucije, njih institucije ne interesiraju. Da su se ponovno brojali glasovi na svih 150 mjesta, oni ne bi bili tako bahati, jer sam uvjeren da ne bi imali dvije trećine glasova u gradskome parlamentu Grada Mostara i ne bi se mogli tako bahato ponašati kao što se sada ponašaju, jer sada mogu promijeniti ne samo Statut grada Mostara kako su se u julu dogovorili, oni mogu sa dvije trećine svojih poslanika, svojih vijećnika u gradskome parlamentu promijeniti i ime grada.

DODIK I MILIVOJEVIĆ (Screenshot)

Kad govorimo o legitimitetu, pošto se Dragan Čović stalno poziva na legalitet i legitimitet, kako komentirate izbor čovjeka koji se predstavljao kao autentični predstavnik mostarskih Srba, gospodin Milivojević, koji je nakon jednog poziva iz Banje Luke dao glas za kandidata HDZ-a i jasno pokazao tko stoji iza njega?

- Ne radi se samo o gospodinu Milivojeviću nego se radi o hrpi nebitnih, malih, krajnje neautentičnih političara, koji suštinski nemaju autentične politike koja bi govorila o Mostaru i o Hercegovini. Oni rješavaju probleme koji su uspostavljeni još prije 25 godina, uključujući sve stvari, od gradova, sela, prostora u tu politiku. Ta politika je prava crna rupa. Oni su od svega napravili visoku politiku, a grad Mostar grca u smeću, trenutno nema mogućnost da dobije velike investicije, nema mogućnost da završi pročistače i kolektore. Oni ne rade, rijeka Neretva je prljava, nemamo gdje odlagati smeće, ulice su nam pune rupa…

I to nema nikakve veze niti s Banjalukom niti s gospodinom Milivojevićem, koji ne samo da nije autentični Srbin nego nije ni autentičan političar, taj gospodin je doktor kojem bi najbolje bilo da u ovoj situaciji Covida bude tamo gdje mu je mjesto, da pomaže ljudima i da kaže: “OK, sad sam potreban puno više tu, nego da sjedim u mostarskom Vijeću i da zovem Banjaluku da mi kažu šta da radim u situacijama kada ni sam ne znam gdje sam se obreo i na kakvo sam mjesto došao.”

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...