KINEZI PREUZIMAJU PRIMAT U SVEMIRSKOJ UTRCI: Kina izgradila gigantsku antenu za primanje signala sa...

Nova antena ima oblik tanjira i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank, koja se nalazi u SAD-u.

  • HiTec

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 0

Kina je izgradila gigantsku antenu za primanje signala sa Marsa, a sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Riječ je o pokretnoj anteni promjera 70 metara, koja je sad uspješno prošla sve provjere i spremna je primati signale sa Marsa unutar misije Tianwen-1.

Kineski naučnici planiraju upotrijebiti misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti te za analiziranje tla i atmosfere, prenose svjetski mediji.

Tianwen-1 lansiran je u julu 2020. godine, a u gravitacijsko polje Marsa trebao bi stići 10. februara, dan uoči kineske nove godine.

Izgradnja masivnog radioteleskopa započela je 2018. godine u sjevernoj regiji Tianjin, a završena je taman u vrijeme kad se Tianwen-1 letjelica približila Crvenoj planeti.

Nova antena ima oblik tanjira i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank, koja se nalazi u SAD-u.

Kina je do sada koristila tri antene, promjera od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka sa Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 miliona kilometara od Zemlje.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako slijetanje bude uspješno, Kina će postati druga zemlja koja je uspješno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...