POBUNA PROTIV ŠEFA EVROPSKE DIPLOMATIJE: Europarlamentarci traže njegovu ostavku - "To je bila blamaža"

Osamdeset jedan zastupnik u Europskom parlamentu (EP) traži ostavku šefa europske diplomatije Josepa Borrella nakon posjete Moskvi koju smatraju blamažom, objavio je u utorak estonski zastupnik Riho Terras iz Europske pučke stranke.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 1

Pismo sa zahtjevom da visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku odstupni, većinom su potpisali pučani, ali i konzervativci i reformisti te nekoliko liberala.

Svjesni da će njihova inicijativa teško uspjeti, zastupnici smatraju da bi predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen trebala smijeniti Borrella ako sam ne da ostavku.

“Hvala svim zastupnicima, kojih je 81, koji su potpisali pismo i nadaju se znatnoj promjeni u politici EU-a prema autoritarnoj Rusiji”, objavio je na Twitteru Terras, organizator inicijative.

Zastupnici kažu da je Borrell samoinicijativno odlučio otići u Moskvu, ignorirajući zločine koje je “Putinov režim počinio protiv političkih protivnika”. Tvrde i da Borrell tokom posjete nije branio europske interese.

“Umjesto da snažno osudi hapšenje Alekseja Navaljnog i posjeti ga u zatvoru, Borrell je pogrešno izjavio da se ne govori o sankcijama EU-a zbog zatvaranja Navaljnog. Ta je izjava netačna, jer je nekoliko zemalja članica s najvišeg nivoa pozvalo da se uvedu sankcije”, stoji u pismu.

Borrell će u utorak popodne na plenarnoj sjednici EP-a govoriti o svojoj posjeti Rusiji i imat će priliku braniti se od optužbi koje će sigurno uslijediti.

Europska komisija je u ponedjeljak stala u njegovu odbranu. "Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato jer se ono čini teško", rekao je glasnogovornik Eric Mamer u Bruxellesu.

Borrellu se u EU-u zamjera to što nije reagirao dok je na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao EU “nepouzdanim partnerom”, što je u Moskvi kritizirao Sjedinjene Države zbog sankcija protiv Kube i propustio spomenuti rusko učestvovanje u ratu u Ukrajini.

Kao vrhunac poniženja spominje se to da je tokom razgovora s Lavrovom saznao za protjerivanje trojice europskih diplomata, i to preko društvenih mreža.

(Jutarnji.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...