AMERIKANCI SLUŽBENO POTVRDILI: Film “Quo vadis, Aida?” ušao u uži izbor za nagradu Oscar, KANDIDAT IZ SRBIJE ISPAO IZ UTRKE!

Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25. april 2021. godine.

  • Kultura

  • 10. Feb. 2021  10. Feb. 2021

  • 3

Na stranici najprestižnije i najcjenjenije nagrade u svijetu filma Oscar objavljeno je da je film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" zvanično u utrci za tu prestižnu nagradu.

“Quo vadis, Aida?” tako se nalazi među 15 filmova koji su još u utrci za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25. april 2021. godine.

Svjetska premijera filma “Quo Vadis, Aida?” održana je na 77. Venecija Film Festivalu, najstarijem i jednom od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. Nakon Venecijanskog festivala, prikazan je i u oficijelnom programu 45. Toronto Film Festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.

"Quo vadis, Aida?" je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film o ovoj temi. Jasmila Žbanić je napisala scenarij i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski. Film traje 103 minute.

Ovo su konkurenti bh. filma:

- “The Mole Agent” - Čile
- “Charlatan” - Češka Republika
- “Another Round” - Danska
- “Two of Us” - Francuska
- “La Llorona” - Gvatemala
- “Better Days” - Hong Kong
- “Sun Children” - Iran
- “Night of the Kings” - Obala Slonovače
- “I’m No Longer Here” - Meksiko
- “Hope” - Norveška
- “Collective” - Rumunija
- “Dear Comrades!” - Rusija
- “A Sun” - Tajvan
- “The Man Who Sold His Skin” - Tunis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...