NEČUVENO: Jedina zemlja koja odbija vakcinisati stanovništvo, bolnice prepune, ali državni vrh ne priznaje koronu

U prenapučenim bolnicama pacijenti na kisiku podliježu onome što se službeno vodi kao "akutna upala pluća".

  • Svijet

  • 11. Feb. 2021  11. Feb. 2021

  • 2

Svako malo u medijima se pojavi vijest kako je neka država svijeta malo "muljala" s brojkama preminulih i zaraženih Covidom-19. Ali, nijedna sa poricanjem nije otišla tako daleko kao Tanzanija. Osim što poriče postojanje ijednog slučaja zaraze, ova država na istoku Afrike odbila je vakcinisanje.

Čak i Sjeverna Koreja, koja je prijavila nula zaraženih, podnijela je zahtjev za vakcinu, a slično je i s Turkmenistanom, koji je službeno korona-free država, ali uskoro planira pokrenuti kampanju vakcinisanja ruskim Sputnjikom V.

No, predsjednik Tanzanije John Magufuli ne želi ni da čuje za vakcinu.

"Ako je bijeli čovjek bio u stanju smisliti vakcinisanje, onda je do sada trebao već pronaći vakcinu protiv AIDS-a, raka i tuberkuloze", rezolutan je Magufuli, koji je u junu prošle godine Tanzaniju proglasio "korona-free". Vakcina protiv tuberkuloze, inače, postoji, a vakcinisanjem se može spriječiti i rak grlića maternice, čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV).

Umjesto vakcine, tanzanijske vlasti preporučuju svojim građanima, kojih je oko 56 miliona, da se protiv infekcije bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka.

U stvarnosti, građani Ujedinjene Republike Tanzanije umiru, izvještava afrički sedmičnik "Continent".

U prenapučenim bolnicama pacijenti na kisiku podliježu onome što se službeno vodi kao "akutna upala pluća".

Odbijanje uvođenja vakcinisanja i sistema testiranja te praćenja zaraženih i umrlih moglo bi postati opasno i za susjedne države, jer virus prelazi granice. U konačnici, moglo bi postati opasno i za ostatak svijeta.

S druge strane, ljekari su počeli anonimno obavještavati građane o rizicima infekcije, a društvenim mrežama su se počeli širiti videozapisi pokapanja umrlih pod okriljem noći. Gotovo niko ne želi javno govoriti o tom problemu, uglavnom zbog straha od vladine odmazde, prenosi "Jutarnji list".

Međutim, iako službeno poriče, vlada ponekad ostavlja dojam kao da shvata da rizik od virusa uistinu postoji. Tako je Magufuli u januaru, nakon što je Danska objavila da su njezina dva državljanina koja su bila u Tanzaniji, pozitivna na južnoafrički soj virusa, izjavio da su za "uvoz nove čudne korone" krivi građani Tanzanije koji putuju u inozemstvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...