AVDO AVDIĆ: "Zašto neko pušta migrante u BiH, a neko im ne dozvoljava da je napuste?" (VIDEO)

Avdić je jučer prisustvovao sjednici VSTV-a, a novinari su ga pitali jesu li imena u novom rukovodstvu bila očekivana.

  • Društvo

  • 11. Feb. 2021  11. Feb. 2021

  • 3

Gost "Sunčanog jutra" bio je Avdo Avdić, novinar i urednik portala Istraga.ba, s kojim su razgovarali o političkim aktuelnostima u našoj zemlji.

Avdić je jučer prisustvao sjednici VSTV-a, a pitali su ga jesu li imena u novom rukovodstvu bila očekivana.

- Imena su bila priželjkivana, ali do zadnjeg trenutka se nije moglo znati ko će biti predsjednik VSTV-a, jedan glas je presudio. Bitno je da u ovom trenutku možda ovo nije dobro rješenje, ali moglo je biti još gore, da je prošao Srđan Forca za predsjednika VSTV-a. Čovjek čije su četiri presude navedene u presudi Radovana Karadžića u Haagu su služile kao dokaz da je režim RS-a bio udruženi zločinački poduhvat, on je umalo jučer pobijedio - kaže Avdić.

Podsjetio je i da je realan problem, a jučer su upozoravali iz RS-a, da trenutno ne postoji nijedan Srbin na čelu bilo koje pravosudne institucije na nivu BiH. Ono čime se Avdić bavi u posljednje vrijeme je i migrantska kriza.

- Mnoge kolege prate migrantsku krizu, ja to pratim samo iz nekog drugog ugla. Gledam migrantsku krizu u kontekstu međunarodnih odnosa i kontekstu nekih drugih sigurnosnih problema koji postoje, a o kojima se ne govori u ovom trenutku. Trebaju se realno sagledati problemi. Zašto neko pušta migrante u BiH, a zbog čega neko ne dozvoljava migrantima da napuste BiH, zbog čega neko dopušta da migranti iz RS-a budu premještani u samo dva-tri kantona FBiH s bošnjačkom većinom? Dalje možemo da kažemo kako Evropska unija prećutno dozvoljava Republici Hrvatskoj i njhovim policijskim snagama da maltretiraju migrante na granici. Također, ima jedna vrlo bitna stvar oko vraćanja migranta u BiH iz zemalja šengenske zone. EU je vratila 15.000 migranata u protekle dvije godine, što se vidi kroz dva-tri dokumenta - poručuje Avdić.

Čitav razgovor s Avdom Avdićem pogledajte u videu.

  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...