PREDSJEDNIŠTVO USAGLASILO IZJAVU: Prioritet ekonomija, zapošljavanje i standard građana

Članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas su potpisali zajedničku izjavu o evropskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji.

  • Vijesti

  • 29. Jan. 2015  30. Jan. 2015

Svojim odnosom prema ponuđenoj izjavi koje je usaglasilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine svako se opredjeljuje da li je za Evropsku uniju ili ne, istakao je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što su danas članovi kolektivnog šefa države usaglasili izjavu o strateškom članstvu BiH u EU i obavezama koje je nužno sprovesti na tom putu.

"Nisam za azil. Ja sam za Evropsku uniju" poručio je Ivanić.

On je naglasio kako izjava "nema nikakve veze sa nadležnostima, odnosno da je interes bh. entiteta RS sačuvan".

U izjavu je inače, ugrađena odredba koja se temelji na Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, a u nju je ugrađena i odredba prema kojoj su sve institucije BiH, oba bh. entiteta, deset kantona u FBiH i Brčko distrikta obavezne sprovesti vlastite reforme u skladu sa izjavom.

Izjava inače, ne sadrži dio koji se odnosi na tržište rada, dok je u segment pravne sigurnosti unijeta oblast borbe protiv terorizma.

"Cilj izjave je da Bosna i Hercegovina do kraja ovog mandata dobije status kandidata za EU, a njome se iskazuju evropska opredjeljenja. Svi će imati priliku da se izjasne ko je za, a ko nije za nju", naglasio je Ivanić.

Usaglašena izjava Ptredsjedništva BiH bit će dostavljena na potpis političkim liderima parlamentarnih stranaka u BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da politički lideri "mogu zajednički sjesti i potpisati izjavu, ako budu željeli, odnosno da to ne bi bilo loše pred sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, ali kako članovi Predsjedništva BiH nemaju namjeru ništa posebno organizirati tim povodom.

"Postoji većina u Parlamentarnoj skupštini BiH da se izjava prihvati. SNSD nema mogućnost da je zaustavi, osim da bojkotuje sjednicu Doma naroda PS BiH. No, mislim da za to nemaju argumenata jer je u izjavu uvršteno sve ono o čemu smo pričali. Izjavom se opredjeljuje jesmo li za EU ili ne". istakao je Ivanić.

Nema nikakve garancije, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH, da će izjava biti provedena osim "obraza i morala".

"Svakog potpisnika valjda moral i obraz obavezuje na njeno provođenje. Moja odluka da podržim izjavu je bila ispravna i ona će mene obavezivati do kraja mandata. Izjava omogućuje da se do kraja mandata osigura status kandidata za EU", naglasio je Ivanić.

Na SNSD-u je, smatra Ivanić, da izaberu svoj odnos prema izjavi u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Pitanje je može li SNSD uticati ili ne. Može jer, daleko je bitnija druga faza koju trebaju da sprovedu entitetske vlasti posebno kod provedbi reformi iz oblasti ekonomije. Na vladama entiteta, odnosno predsjednicima vlada i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH je da rukovode tim procesima", naglasio je Ivanić.

Odluku da se za 15 dana prolongira održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predsjedavajući Predsjedništva BiH ne vidi kao krizu, nego da se još jednom pokazuje da se čeka na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas usaglasilo izjavu kojom se obavezuje da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u Evropskoj uniji (EU) kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za to članstvo.

Navedeno je da će u što kraćem roku biti uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja EU-u.

Naglašeno je da će institucije u dogovoru s EU i u skladu sa Kopenhaškim kriterijima i pravnom stečevinom EU sačiniti i provesti u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, a to se prvenstveno odnosi na ekonomske i socijalne mjere u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, koji će imati za cilj da zaustavi negativne ekonomske trendove te pokrene proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta te stvaranja povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta.

Izjavom je, uz ostalo, predviđeno da će se uspostaviti i mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanog procesa pomirenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma, kao i mjera za jačanje administrativne sposobnosti...

Ivanić o prodaji oružja BiH u Ukrajinu: Ministar Tučić je postupio kao potpuni amater

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić istakao je kako je njegov stav da bez snažne podrške međunarodne zajednice u zemljama u kojima je u toku sukob, Bosna i Hercegovina ne bi trebala izvoziti oružje i municiju.

Ivanić je ovo izjavio zamoljen da prokomentira stav Rusije u kojem se BiH savjetuje da ne prodaje oružje Ukrajini.

"Pitanje prodaje oružja se više koristi za unutrašnju političku upotrebu", konstatovao je Ivanić.

On je naglasio kako je nakon ostavke ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića sve prebačeno u nadležnost zamjenice ministrice Ermine Salkičević - Dizdarević na kojoj je da odobri ili ospori najavljenu prodaju oružja iz BiH u Ukrajinu.

"Predsjedništvo BiH nema zakonsku obavezu da se o tome izjašnjava. Ja iznosim svoj stav da bez ozbiljne međunarodne podrške zemljama koje se nalaze u sukobu ne trebamo prodavati oružje. Savjetovao sam ministru Tučiću da se obrati i zatraži stav Predsjedništva BiH. Izvoza ne bi bilo, jer bi Predsjedništvu BiH trebalo vremena da se o tome izjasni. Umjesto toga, Tučić je postupio kao potpuni amater. Avanturizam nikada dobro ne prođe i zbog njega uslijedi kazna. To se desilo i Tučiću", naveo je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je kako će kolektivni šef države u narednim danima vjerovatno razmatrati pitanje prodaje oružja iz BiH u Ukrajinu. Ivanić je naveo da za stavljanje tačke na dnevni red treba konsenzus članova Predsjedništva BiH.

trenutak ...