KULMINIRALO: Zenički i brezanski rudari stupili u generalni štrajk, Tuzlaci se spremaju na istu odluku, najavljene blokade...

Rudari u zeničkom i ZD RMU Breza jutros su u 7 sati stupili u generalni štrajk, dok su ostali riudari u sedam sati održali jednosatno štrajk upozorenja. Nastavlja se i štrajk glađu.

  • Društvo

  • 12. Feb. 2021  12. Feb. 2021

  • 0

Rudarski neposluh sa početka sedmice te štrajk glađu sindikalnih čelnika i brigadira Zavisnog društva Rudnika mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) od srijede navečer, jutros su u 7 sati prerasli u generalni štrajk u zeničkom i ZD RMU Breza, čiji su računi, također, blokirani od 8. januara ove godine.

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine", u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, jutros su u sedam sati počeli jednosatni štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj potvrdio je da su i u Sindikatu rudnika Breza, kako je kazao, ispoštovali dogovor te da je prevladala rudarska solidarnost. Također, podršku su, kaže, dobili i od kolega iz Sindikata Rudnika Kreka.

- Oni će, najvjerovatnije, danas u devet sati imati sastanak i najaviti generalni štrajk – kazao je Spahijaj, koji najavljuje da sindikalni povjerenici s Glavnim odborom nastavljaju i štrajk glađu.

Radnici će, kazao je, nakon sat vremena, napustiti plato ispred rudnika te se povući u rudarske prostorije i nastaviti generalni štrajk.

- Mi ćemo se opet zatvoriti u prostoriju i nastaviti štrajk glađu, do kraja. Ne odustajemo od svojih zahtjeva – poručuje Spahijaj.

Zenički i brezanski rudari, koji su generalni štrajk najavili još za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plaće, počeli su štrajk zbog blokade računa tih preduzeća od Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH).

Blokada menadžmentima onemogućava isplatu plaća i naknada zaposlenima, a ni 36 zeničkih rudara koji su penzionisani u toku prošle godine, još nije ostvarilo pravo na penziju.

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar. Zenički rudari trebali bi plaću za januar dobiti 15. februara.

Ako se do tada ništa ne riješi i ne deblokiraju računi ova dva rudnika, brezanski i zenički rudari najavljuju da će 15. februara u 12 sati održati protest pred zgradom Vlade Fedracije BiH u Sarajevu.

Porezna uprava FBiH blokirala je 8. januara ove godine zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...