BLAMAŽA DODIKOVOG SAVJETNIKA: Optužio Valentina Inzka da obmanjuje javnost, a na površinu isplivao njegov amaterizam

"Izjavom da je visoki predstavnik dužan podnositi izvještaj samo Savjetu bezbjednosti UN-a, Valentin Inzko je još jednom na najjeftiniji mogući način pokušao obmanuti javnost u Republici Srpskoj i BiH", istaknuo je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

  • Mini market

  • 12. Feb. 2021  12. Feb. 2021

  • 1

"Mi smo, s druge strane, već odavno navikli da Valentin Inzko izuzetno slabo poznaje Dejtonski mirovni sporazum i da najslabije poznaje upravo jedini aneks koji se tiče upravo visokog predstavnika, a to je Aneks 10 ovog sporazuma. Aneksom 10 je sporazumom strana uvedena funkcija visokog predstavnika i u članu dva Aneksa 10 pod tačkom e) piše: ‘Visoki predstavnik će periodično izvještavati UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku i provođenju Mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu", istaknuo je Kovačević.

Osim toga, dodao je Kovačević, na početku Aneksa 10 jasno je naglašeno i koje su to strane, a to su tadašnja Republika BiH, Republika Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, FBiH i Republika Srpska.

Kovačević, koji je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za unutrašnju politiku, istaknuo je da je zahtjev SNSD-a i Narodne skupštine Republike Srpske da visoki predstavnik, u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, podnese izvještaj Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini Republike Srpske u potpunosti utemeljen i u skladu s Dejtonskim sporazumom.

"Pozivamo Valentina Inzka da prestane obmanjivati javnost u Republici Srpskoj i BiH, da prestane umišljati i davati sebi potpuno neutemeljena monarhistička ovlaštenja i da, u skladu s Dejtonskim sporazumom, podnese izvještaj zainteresovanoj strani – Republici Srpskoj", poručio je Kovačević.

Podsjećamo, u utorak je Narodna skupština Republike Srpske uvrstila na dnevni red tačku 17 u kojoj se od visokog predstavnika Valentina Inzka traži da dođe u NSRS i podnese izvještaj o svom radu od perioda kad je preuzeo mandat 2009. godine do danas.

Međutim, kako se jasno vidi u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, nema izričite obaveze da se izvještava po zahtjevu, a također jasno stoji da će se "periodično izvještavati o provođenju Mirovnog sporazuma", a ne o svom radu, kako to traži većina u NSRS.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...