MUSAKA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Napravite nabujak od mljevenog mesa i krompira i oduševite ukućane

Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 15. Feb. 2021  15. Feb. 2021

  • 0

SASTOJCI

500 g mljevene junetine

1 glavica luka

1 čehno bijelog luka

1 kašika brašna

300 ml goveđeg temeljca

2 kašike curryja

1 celerova stabljika

2 kašike sjeckanog peršuna

700 g žutog krompira

2 mrkve

2 kašike maslaca

50 ml mlijeka

PRIPREMA

Povrće očistimo i operemo. Luk i korijen celera nasjeckamo, a mrkvu i krompir narežemo na kockice.

Mrkvu i krompir sada stavimo u lonac sa sitom za kuhanje iznad pare, ulijemo malo vode, poklopimo i, kada zavri, kuhamo na laganoj vatri.

Za to vrijeme, u tavu iznad vatre ulijemo ulje, dodamo sjeckani luk i korijen celera, posolimo sastojke i pržimo na laganoj vatri.

Nakon desetak minuta, kada je luk počeo dobivati boju, u tavu dodamo mljeveno meso, izdrobimo ga i zatim nastavimo pirjati pomalo miješajući.

Nakon deset minuta, kada je meso postalo zrnato, posolimo ga, začinimo mljevenim biberom i preko njega protisnemo jedan bijeli luk.

Čim bijeli luk počne puštati miris, mljeveno meso posipamo brašnom, zatim umiješamo curry, dio svježe sjeckanog peršina, ulijemo juhu i sastojke još malo kuhamo dok se umak ne zgusne.

Ovako pripremljeno mljeveno meso premijestimo na dno vatrostalne posude i ravnomjerno rasporedimo.

Zatim od kuhanog povrća, uz dodatak mlijeka, maslaca i sjeckanog peršuna izradimo pire, potom ga premjestimo u vrećicu za istiskivanje i rasporedimo preko mljevenog mesa.

Ovako pripremljeno meso stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni.

Nakon 40 minuta, jelo izvadimo iz pećnice i vruće poslužimo.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...