SDP BiH POSLAO PORUKU PREDSJEDNIŠTVU BiH: "Korigujte svoju neustavnu, antidejtonsku odluku..."

Zbog isteka mandata, razriješeni su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, i to Amir Pašić, Goran Milojević i Radoje Vidović.

  • Društvo

  • 15. Feb. 2021  15. Feb. 2021

  • 2

Povodom posljednjeg imenovanja nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDP BiH poziva državno Predsjedništvo da koriguje svoju neustavnu, antidejtonsku odluku i imenuje Komisiju u punom sastavu od pet članova, saopćeno je iz ove stranke.

- Napominjemo da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH. Posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta. Iako je u neustavnoj odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a sa neustavnom praksom je, nažalost, nastavilo i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu - navode iz SDP-a.

Kako navode, na neustavnost sastava predmetne komisije upozorio je i visoki predstavnik u BiH, a izbacivanje međunarodnih članova naišlo je i na osudu ambasada Kvinte i Republike Turske.

- Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pozivamo članove Predsjedništva BiH koji se deklarativno zalažu za jačanje države i njenih institucija, što im je i osnovna dužnost, da koriguju svoju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka - navodi se u reakciji SDP-a.

Zbog isteka mandata, razriješeni su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, i to dr. Amir Pašić, Goran Milojević i Radoje Vidović.

Za članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika imenovani su Faruk Kapidžić, dipl. ing. arhitekture, Anđelina Ošap-Gaćanović, magistar arhitekture, i Zoran Mikulić, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim i advokatskim ispitom.

Mandat članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika traje pet godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...