OVO VIŠKOVIĆ KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Evo kolika je najniža plaća u Federaciji BiH, a kolika u Republici Srpskoj

Vlada Federacije oglasila se “s obzirom na pogrešno interpretiranje podataka Eurostata o visini najniže plaće”, prema kojem su “radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi“.

  • Ekonomija

  • 16. Feb. 2021  16. Feb. 2021

  • 0

– Podsjetimo da Eurostat radi istraživanje za države te da statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status – navode iz Vlade Federacije.

Dalje se dodaje da navođenje podataka o zagarantiranoj najnižoj plaći u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM) “upućuje na pogrešan zaključak da su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi”.

– Napominjemo, uz zagarantiranu najnižu plaću, radnicima u Federaciji BiH se isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prevoz …) u iznosu od 195 KM, čime dolazimo do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj – stoji u reakciji Vlade FBiH.

Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak.

– Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM – zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...